ON JE DOMAĆIN NAŠOJ REPREZENTACIJI Nišani: Verujem da je Srbija de facto priznala Kosovo
Foto: Anadolija

Kategoričan

ON JE DOMAĆIN NAŠOJ REPREZENTACIJI Nišani: Verujem da je Srbija de facto priznala Kosovo

Planeta -
Nepovratna je stvarnost da je Kosovo proglašeno nezavisnim, to je gotova stvar i tu nema povratka, rekao je albanski šef države

TIRANA - Verujem da je Srbija de facto priznala Kosovo, samim tim što zasedaju kao ravnopravne zemlje, rekao je Bujar Nišani, predsednik Albanije odgovarajući na pitanje da li bi što brže priznanje Kosova od Srbije olabavilo odnose u regionu.

"Vlade dve zemlje zasedaju i pregovaraju jedna sa drugom. Naravno, uz prisustvo međunarodnog faktora. Razumljivo je da u ovakvim situacijama postoji i međunarodna podrška, s obzirom na to da se obe zemlje, i Srbija i Kosovo, nalaze u integracijskim i razvojnim procesima", naveo je Nišani.

Istakao je kako bez podrške prijatelja i partnera ni Srbija niti Kosovo, kao ni Albanija, Crna Gora, BiH, Makedonija, pa ni Hrvatska i Slovenija, ne mogu da ostvare svoje nacionalne ciljeve.

"To se ne može učiniti bez saradnje sa međunarodnim subjektom. Postoje teškoće da Srbija de jure prizna Kosovo, i nažalost na to utiče nacionalistički i ekstremistički mentalitet koji je zastupljen u svakoj zemlji u manjini. Nažalost, oni su uvek jako glasni, ali nemaju najveću društvenu moć ili političku, nemaju veliki uticaj na razvoj zemlje", naglasio je Nišani.

Bujar Nišani, Foto: Anadolija
Bujar Nišani, Foto: Anadolija

Predsednik Albanije istakao je da se na Balkanu desio proces raspada Jugoslavije bez konsenzusa koji je doprineo stvaranju novih samostalnih država na Balkanu, koje su prethodno bile deo SFRJ.

"Ovaj raspad bez konsenzusa, nažalost, doneo je i ratove. Kosovo je deo ovog procesa. Ono nije moglo ostati izvan okvira procesa otcepljenja. Nepovratna je stvarnost da je Kosovo proglašeno nezavisnim, ne zbog uticaja Albanije ili zato što je to želela Albanija. Kosovo je postalo nezavisno odlukom većine, dakle, građana Kosova, i naravno, uz međunarodnu podršku glavnih aktera održavanja ravnoteže i svetskog mira", naglasio je Nišani.

Podsetio je da je tu i odluka sa pravnog aspekta, Evropskog suda koji se bavio tim pitanjem.

"To je gotova stvar i stvarnost koja nema povratka. Čvrsto verujem da nezavisnost Kosova nije bio čin protiv Srbije ili njenog naroda. Nezavisnost Kosova je čin koji služi u celosti stabilnosti i regionalnoj sigurnosti. Ako pogledamo, od nezavisnosti Kosova nije bilo događaja koji su pogoršali situaciju u regiji. Naprotiv, poboljšani su sigurnost i mir. Doveli su narode koji su vodili žestoke ratove za pregovarački sto, sto racionalnosti, pregovora i pogleda ka budućnosti", rekao je albanski predsednik.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

On je naveo da se Albanija nije nikada mešala, odnosno, da ne može i ne treba da se mešati u dinamiku odnosa između Srbije i Kosova. "Kosovo je sada nezavisna država i nije deo Srbije. Ono je država u kojoj su Albanci većinski narod, ali tamo žive i ostale manjine poput Srba, Bošnjaka, Crnogoraca, Roma, koje su deo te zemlje, njeni građani koji biraju državnu vlast, formiraju vladu, institucije, a te institucije predstavljaju interese i odluke Kosova, viziju Kosova i, naravno, preuzimaju odgovornost za napredak Kosova. Albanija će nastaviti da podržava i ohrabruje ovakav oblik saradnje i pregovaranja", istakao je nišani u intrvjuu za Anadoliju.

Na pitanje da li očekuje i od Bosne i Hercegovine da u narednom periodu prizna Kosovo jer to osim Srbije, nije učinila na prostoru bivše Jugoslavije samo još BiH, albanski predsednik je odgovorio kako je "u Bosni i Hercegovini situacija malo drugačija, zbog njene konstitucionalne organizacije".

"Isto bih poručio i onoj strani koja je protiv priznanja Kosova od Bosne i Hercegovine. Mi smo susedne zemlje, ne možemo promeniti gde se nalazimo, mesto gde se rađamo, gde podižemo našu decu, ne možemo promeniti mesta budućih generacija. Na ovim smo prostorima, bićemo tu, tako da, ako smo gubili u prošlosti, to nije izgovor da mislimo istim mentalitetom i u budućnosti", istakao je Nišani.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track