OPET AVIONSKI INCIDENT U SIRIJI: Zamalo sudar ruskih i koalicionih aviona
Foto: Profimedia

Za dlaku

OPET AVIONSKI INCIDENT U SIRIJI: Zamalo sudar ruskih i koalicionih aviona

Planeta -
Kapetan američke mornarice rekao da je zabeležen bar jedan slučaj kada su preduzete mere da bi bilo bezbedne razdaljine između aviona

VAŠINGTON - Avion koalicije koja se bori protiv Islamske države (IS) preusmeren je da bi izbegao ruske borbene avione koji dejstvuju u Siriji, saopšteno je danas iz Pentagona.

"Zabeležen je najmanje jedan slučaj kada su preduzete mere da se osigura bezbedna razdaljina između aviona", rekao je kapetan američke mornarice Džef Dejvis, a prenela agencija Frans pres.

Američki ministar odbrane Eš Karter pozvao je juče Moskvu da hitno odgovori na predložene propise o letenju iznad Sirije. Vojni lideri SAD i Rusije su prošle nedelje održali video konferenciju tokom koje su zvaničnici Pentagona predložili protokole koji imaju za cilj sprečavanje nesreća, budući da obe strane izvode vazdušne napade u Siriji.

Američki predlog uključuje osnovne bezbednosne protokole poput održavanja bezbedne razdaljine između američkih i ruskih aviona i upotrebe istih radio frekvencija za hitne pozive, po uzoru na civilnu avijaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track