HAOS U NAJAVI: Opozicija danas u Skoplju započinje antivladin protest
Foto: AP Photo

Zoran Zaev Za Makedoniju

HAOS U NAJAVI: Opozicija danas u Skoplju započinje antivladin protest

Planeta -
Inicijatori protesta i kontraprotesta, Zaev i Gruevski, uveravaju da će okupljanja proteći mirno i nenasilno, s tim što je SDSM najavio da oni neće otići sa ulica glavnog grada sve dok premijer ne bude podneo ostavku

SKOPLJE - U Skoplju će danas biti održan antivladin protest pod sloganom "Za Makedoniju", u organizaciji najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, dok će sutra uslediti protest vladajuće VMRO-DPMNE, premijera Nikole Gruevskog.

Inicijatori protesta i kontraprotesta, Zaev i Gruevski, uveravaju da će okupljanja proteći mirno i nenasilno, s tim što je SDSM najavio da oni neće otići sa ulica glavnog grada sve dok premijer ne bude podneo ostavku.

Osim ostavke premijera, opozicija traži formiranje ekspertske, prelazne, vlade koja bi trebalo da u roku od godinu dana pripremi nove, fer i demokratske izbore.

To podrazumeva izmene Izbornog zakona, sprovođenje popisa, ažuriranje biračkog spiska, ali i departizaciju državnih institucija.

Inače, inicijativu za antivladin protest su prihvatile brojne nevladine organizacija i udruženja građana, kao i 15 političkih partija. Među njima su i četiri manje partije Albanaca.

Deo analitičara smatra da građani Makedonije, bez obzira na nacionalnu pripadnost, imaju mnogo razloga za masovan protest protiv vlade koja je već devet godina na vlasti, a država je najsiromašnija, ne samo u regionu već i u svetskim razmerama.

Oni podsećaju da je Makedonija pre desetak godina bila lider u evroatlantskim integracijama, a danas je na začelju među državama u regionu, na putu da izgubi čak i preporuku za članstvo u EU.

"Zastoj je, u najvećoj meri, posledica razlika oko imena sa Grčkom, koje su mogle da budu prevaziđene uz diplomatsku veštinu i spremnost na kompromis. Umesto toga, vlast je nametala i pothranjivala nacionalizam", smatra analitičar i novinar Risto Popovski u autorskom tekstu.

S druge strane, Gruevski tvrdi da ostavku neće podneti jer to smatra kukavičkim činom.

Zbog toga, ali i nedavnih događaja u Kumanovu, gradu na severu Makedonije, kada je došlo do sukoba makedonskih bezbednosnih snaga i naoružane grupe, atmosfera u toj državi je napeta, a u oba tabora vlada odlučnost, iako bi događaji koji slede mogli da donesu novo usložnjavanje ozbiljne krize koja poslednjih meseci potresa Makedoniju.

Tračak nade da bi moglo da dođe i do dogovora o prevazilaženju krize postoji jer, iako pod snažnim pritiskom SAD i Evropske unije, Zaev i Gruevski su u petak ponovo seli za preovarački sto.

Taj sastanak se očekivano završio bez dogovora, ali je zaključeno da on bude nastavljen u ponedeljak.

Razgovorima su prisustvovali lideri partija Albanaca - Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti, koja je koalicioni partner u vladi i opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači.

Za utorak, 19. maja u Strazburu je najavljen novi susret Zaeva i Gruevskog..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track