ORBAN: Nisam zagovornik Trampa, ali u jednom je u pravu
Foto: Reuters

Borba protiv terorizma

ORBAN: Nisam zagovornik Trampa, ali u jednom je u pravu

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da Evropi treba jedinstvena vojska radi jačanja njene bezbednosti i stabilnosti i da tu ideju treba razmotriti kroz prizmu Bregzita kao i povećane migracije iz Azije i Afrike.

"NATO, u sadašnjem formatu, sposoban je da garantuje mir u Evropi. Štaviše, NATO je nešto što nam treba i moramo da budemo aktivni članovi NATO, to je jasno", rekao je Orban na letnjem univerzitetu u rumunskom mestu Baile Tusnad.

Međutim, s obzirom da je Britanija, inače peta ekonomija i nuklearna sila, napustila strukture EU, Orban kaže da treba ozbiljno razmotriti ideju izgradnje zajedničke armije na teritoriji EU, ali prave vojske, kako je rekao, sa naređenjima koja se daju jednim zajedničkim jezikom."Armija po suštini, ne po formi", rekao je Orban dodavši da bi članice trebalo da razmisle o izdvajanju više novca u vojne svrhe.

Donald Tramp, Foto Fonet/AP
Donald Tramp, Foto Fonet/AP

On je, takođe, pomenuo ideju zajedničke vojske četiri zemlje Višegradske grupe - Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke - koja ne bi bila konkurencija evropskoj vojsci, prenosi Rojters.

Orban se osvrnuo i na američkog republikanskog kandidata Donalda Trampa koji je predložio bezbednosnu politiku koju bi Evropa treba da usvoji za rešavanje bezbednosne krize izazvane nekontrolisanom imigracijom.

"Ja nisam zagovornik Donalda Trampa. Nikad nisam mislio da će od svih otvorenih opcija on biti bolji kandidat za Evropu i Mađarsku. Ali, slušao sam kandidata i moram da kažem da je izneo tri predloga za borbu protiv terorizma. A kao Evropljanin teško da bi bolje sažeo ono što Evropi treba. Evropi takođe treba jedna mreža zajednički nacionalnih obaveštajnih agencija", rekao je on.

"Druga stvar, koju je rekao ovaj odvažni kandidat za predsednika SAD jeste da treba napustiti politiku izvoza demokratije. Ni sam ne bih to mogao da kažem preciznije", zaključio je Orban.

Portparol mađarske vlade kasnije nije želeo da odgovori na pitanje da li Orbanovo podržavanje Trampovih predloga o bezbednosti znači i njegovu podršku Trampu, naveo je Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track