Oružje sa Balkana u rukama terorista u Francuskoj?
Foto: AP Photo

Iz Hrvatske, Bosne i Kosova

Oružje sa Balkana u rukama terorista u Francuskoj?

Planeta -
Mnoge od njih, poput kalašnjikova kojeg su koristili napadači na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo", u kojem je u sredu ubijeno 12 ljudi, od švercera kupuju kolekcionari oružja, bande uključene u organizovani kriminal

PARIZ - Uprkos strogoj kontroli oružja i pojačanih napora u borbi protiv njihove ilegalne trgovine, na hiljade komada oružja koji potiču iz ratnih sukoba u Evropi, uključujući Balkan, sada se nalaze na ulicama Evropske unije, objavio je sajt "Internešenel Biznis Tajms".

Mnoge od njih, poput kalašnjikova kojeg su koristili napadači na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo", u kojem je u sredu ubijeno 12 ljudi, od švercera kupuju kolekcionari oružja, bande uključene u organizovani kriminal, kao i, kako smo mogli da vidimo ove nedelje, teroristi.

Zvaničnog podatka o broju ilegalnog oružja u EU nema, ali se procenjuje da se na području Unije krije neregistrovanih oko pola miliona primeraka vatrenog oružja koje je izgubljeno ili ukradeno. Ta brojka se odnosi samo na oružje koje je ranije bilo registrovano, a kasnije je nestalo. Veliki broj automatskog oružja ilegalnim putem stiže u EU sa Balkana i bivših sovjetskih republika, gde se redovno kradu milioni komada oružja preostalih iz ratova u Hrvatskoj, Bosni i Kosovu, objavio je sajt "Gan polisi".

Procenjuje se da samo u Francuskoj ima ukupno deset do 20 miliona komada ilegalnog oružja, navodi se u izveštaju "Kristijan sajens monitor". Jedan od problema je postojanje šengenske zone, koja omogućava građanima EU da slobodno putuju između članica bloka bez detaljnih pograničnih kontrola, izjavio je čelnik odeljenja za međunarodnu bezbednost britanskog instituta "Rojal junajtid servisiz" Rafaelo Pantuči.

"Nekome u Britaniji je zapravo veoma teško da dođe do takvog oružja. Suprotno tome, u Francuskoj i drugim zemljama na evropskom kontinentu slobodno kretanje omogućava da oružje lakše prelazi granice", istakao je Pantuči.

Napadači na redakciju "Šarli ebdo" su, uz dobre veze koje izgleda da su imali, mogli da kupe kalašnjikov za 400 do 900 dolara na određenim evropskim tržištima, odnosno za 1.100 do 1.800 dolara na francuskom tržištu. Na Kosovu je šverc oružja sveprisutan, navodi "Internešenel Biznis Tajms", citirajući izjavu jednog kosovskog švercera koji je 2007. godine rekao da se kalašnjikov proizveden u Kini može kupiti u njegovom gradu za samo 250 evra, a u susednoj Albaniji za tek 50 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track