OSLOBOĐENA ŽENA KOJA JE UBILA MUŽA NASILNIKA: Godinama trpela torturu! A onda je uzela pištolj...
Foto: Shutter

Turska

OSLOBOĐENA ŽENA KOJA JE UBILA MUŽA NASILNIKA: Godinama trpela torturu! A onda je uzela pištolj...

Planeta -

Turski sud u Ankari doneo je oslobađajuću presudu i pustio iz zatvora ženu koja je ubila svog muža nakon što je godinama trpela nasilje.

Ovaj slučaj postao je razlog za udruživanje feministkinja iz cele zemlje, prenose mediji.

Kilem Karabulut (24), proglašena je krivom početkom meseca za ubistvo Hasana Karabuluta (33) 2015. godine.

Ona je supruga ubila hicima iz pištolja koji su držali u kući zbog čega je osuđena na 15 godina zatvora, prenosi AFP.

Udruženja feministkinja u Turskoj su tražila oslobađajuću presudu za Karabulutovu, tvrdnjama da je "trpela sistematsko zlostavljanje" i da je na nju "vršen pritisak da se bavi prostitucijom poput brojnih drugih žena u Turskoj".

Žalbeni sud se juče složio sa odbranom koja je uvrstila i peticiju i doneo oslobađajuću presudu uz kauciju od 17.250 dolara i stalni nadzor suda.

"Nastaviću našu borbu. Boriću se za sve žene" rekla je Karabulutova, majka dvogodišnje devojčice koja je prošlu godinu provela u zatvoru.

Slučaj je izazvao veliku medijsku pažnju u Turskoj, naročito zbog njenog prkosnog ponašanja. Karabulutova je na suđenjima nosila majicu sa napisom "Draga prošlosti, hvala ti na lekciji. Draga budućnosti - spremna sam".

Slučaj Karabulutove je postao uzor za mnoge feministkinje u Turskoj gde je stepen nasilja nad ženama u porastu. U toku 2015. godine u Turskoj je ubijena 291 žena, načešće od strane muža. Od početka ove godine, u Turskoj je ubijeno 113 žena, navodi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track