(VIDEO) OSLOBODITE KADIJU ISMILOVU: Novinarka osuđena na 9 godina zatvora zbog otkrivanja korupcije
Foto: Profimedia

Molba širom sveta za pravdu

(VIDEO) OSLOBODITE KADIJU ISMILOVU: Novinarka osuđena na 9 godina zatvora zbog otkrivanja korupcije

Planeta -
Kadija je imala prkosnu završnu reč u Bakuu pre njenog izricanja presude, rekavši da dugotrajna zatvorska kazna neće slomiti njen duh

Kadija Ismailova, istraživačka novinarka iz Azerbejdžana, svetski je poznato ime u novinarskim krugovima i šire. Njena istraživanja otkrila su povezanost porodice azerbejdžanskog predsednika sa mnogim kompanijama, ali to nije prošlo bez posledica i osvete režima. Saslušavala ju je tajna policija, u javnost je pušten snimak njenog seksualnog odnosa s partnerom s kojim je u dugogodišnjoj vezi, kažnjavana je društveno korisnim radom, ali je ona na sve to odgovarala osmehom i humorom. To diktatore izluđuje.

Kadija Ismailova suočava se sa 9 godina zatvora zbog otkrivanja državne korupcije.

Kadija je imala prkosnu završnu reč u Bakuu pre njenog izricanja presude, rekavši da dugotrajna zatvorska kazna neće slomiti njen duh.Ismailova koja je u zatvoru provela 7 i po godina rekla je da je slučaj protiv nje politički motivisan i namerava da završi sve svoje istrage o korupciji na najvišim nivoima vlasti.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

"Možda jesam u zatvoru, ali moj rad će se nastaviti", rekla je ona, ali sud nije dozbolio da se njena izjava pročita u celosti.Tužioci su od suda zatražili da Ismajilovoj izrekne kaznu zatvora od 9 godina na osnovu tužbi za klevetu, utaje poreza, ilegalne delatnosti i zloupotrebe položaja.

"Napisali smo, obavestili smo zajednicu, čak i ako je cena za to bila hapšenje i ucena, ja sam srećna što sam uradila svoj posao", rekla je ona.Samo neki predstavnici stranih ambasada bili su u mogućnosti da prisustvuju suđenju Ismajilove, koje je počelo 7. avgusta. nezavisni novinari i aktivisti nisu smeli da uđu u sudnicu.

Mnogo ljudi na društvenim mrežama potpisuju peticiju za njeno oslobađanje, sve informacije o ovoj višestruko nagrađivanoj novinarki nalaze se na sajtu www.occrp.org/freekhadijaismayilova

(Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track