OŠTRA MERA MOSKVE: Putin spaljuje sve proizvode sa Zapada!
Foto: Reuters

Ruski lider potpisao novu uredbu za blokadu crnog tržišta

OŠTRA MERA MOSKVE: Putin spaljuje sve proizvode sa Zapada!

Planeta -
Presek U Ruskoj Federaciji biće uništena svaka poljoprivredna sirovina ili namirnica poreklom iz neke od zemalja kojima je Moskva uvela sankcije, rečeno u saopštenju iz Kremlja

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je uredbu po kojoj će u njegovoj zemlji biti uništeno sve ono što uprkos sankcijama dolazi sa Zapada putem crnog tržišta.Tako su se na njegovoj meti našli mnogobrojni proizvodi: „koka-kola“, sirevi, slatkiši, testenina, ali i proizvodi od mesa i mleka, i sve ostalo što se nekad u Rusku Federaciju uvozilo iz Amerike, Kanade, Australije, zemalja Evropske unije, Australije i Norveške.KontrasankcijeMoskva je pre godinu dana tim državama uvela kontrasankcije jer su zbog ukrajinske krize one kaznile Ruse strogim ekonomskim merama i na svojoj teritoriji zabranile niz ruskih proizvoda. Kako je premijer te zemlje Dmitrij Medvedev objasnio, biće uništen svaki poljoprivredni proizvod, sirovina ili namirnica za koje se dokaže da su stigli sa Zapada.- Nažalost, količina proizvoda koja je zabranjena u našoj zemlji bila je u stalnom porastu. Morali smo da reagujemo. Oni su ilegalno na našoj teritoriji - istakao je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.Isto je pojašnjeno i u uredbi.„Sve što vodi poreklo iz zemalja koje su odlučile da uvedu ekonomske sankcije ruskim entitetima i/ili pojedincima, ili koje su samo podržale tu odluku, a zabranjen mu je uvoz u Rusiju, podleže uništenju“, stoji u dekretu koji će stupiti na snagu 6. avgusta. Od novih mera zaštite ruskog tržišta biće pošteđena samo roba koju je neki pojedinac u Rusiju uneo radi sopstvene upotrebe i koji za to ima dokaz.Izazvali negodovanjeTakva vest iz Rusije izazvala je opšte negodovanje u Evropi i Americi, a mnogi mediji istakli su da će Putinova politika prema uvozu najviše pogoditi Ruse, koji su navikli da konzumiraju australijsku govedinu, holandsku šargarepu i evropski sir. Ipak, drugi navode da u takvim merama ruski lider vidi šansu da uradi više za domaću privredu i njen razvoj.Inače, Putin je u međuvremenu produžio trajanje embarga na uvoz robe sa Zapada na još godinu dana, što znači da će trajati do avgusta 2016.Podsetimo, SAD su u sredu proširile listu sankcija prema Rusiji i na njoj se našlo nekoliko kompanija povezanih s Genadijem Timčenkom, bliskim Putinovim prijateljem.

Cveta švercHTEO DA PROKRIJUMČARI 460 KILOGRAMA SIRANova mera u Rusiji trebalo bi da zaustavi funkcionisanje crnog tržišta. Naime, od prošle godine, kad je Moskva ozvaničila embargo na mnoge proizvode sa Zapada, počeo je da cveta šverc i uvoz zabranjenih proizvoda na tlo Ruske Federacije. Tako je ovog meseca na granici uhvaćen Rus koji je iz Poljske pokušao u zemlju da prokrijumčari 450 kg sira parmezana, sakrivenog ispod tapecirunga u automobilu.

Izazov teško nalaze zamenu za proizvode PROBLEM ZA RESTORANEIgor Buharov, predsednik Udruženja ruskih hotelijera i vlasnika restorana, rekao je da za njegovu struku nova mera predsednika Putina predstavlja veliki izazov, kao uopšte i embargo na proizvode sa Zapada.- Za nas je bio veliki izazov da pronađemo zamenu za neke namirnice koje se uvek koriste za spravljanje pojedinih jela. Naravno, našli smo zamenu kod naših, domaćih proizvođača. Jedan od većih izazova nam je parmezan - istakao je Buharov.

LISTA PROIZVODAŠta je sve zabranjeno na rafovima ruskih prodavnica - italijanska testenina- voće iz Poljske, čime je ta zemlja posebno pogođena zbog izvoza jabuka - sirevi iz Francuske i Italije- vina i ostala alkoholna pića iz Italije, Francuske, Nemačke, Češke...- mleko iz Francuske- povrće iz Holandije, Nemačke i Norveške- raznorazni slatkiši i gazirani sokovi iz Sjedinjenih Američkih Država - mesne prerađevine iz Nemačke- govedina i mesne prerađevine iz Australije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track