OŠTRE REČI BORISA DŽONSONA: Rusija u opasnosti da postane izgnanik
Foto: Reuters

Krive Ruse za ratne zločine

OŠTRE REČI BORISA DŽONSONA: Rusija u opasnosti da postane izgnanik

Planeta -

Šef britanske diplomatije Boris Džonson izjavio je da je Rusija u opasnosti da postane država-izgnanik i kritikovao navodna "dvostruka bombardovanja" u Siriji, u kojima stradaju radnici hitne pomoći i humanitarni radnici.

"Oni bace jednu bombu i onda čekaju da dođu humanitarni radnici, odnosno civili koji izvlače povređene iz ruševina, a zatim pet minuta kasnije bace još jednu bombu", izjavio je Džonson za britanski list "San".

On je dodao da britanska vlada ima dokaze da su ruski avioni izvršili takve napade, koji su "nesumnjivo ratni zločin".

"Imamo dokaze. Imamo dobre osnove da verujemo da sami Rusi vrše takve napade. Pokušavamo da dokumentujemo te događaje u potpunosti, zato što je to, po mom mišljenju, nesumnjivo ratni zločin", istakao je britanski ministar spoljnih poslova.

On je rekao da Britanija i SAD razmatraju "niz opcija" koje imaju za cilj da povećaju pritisak na zvaničnu Moskvu.

Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters

"Najmnoćnije oružje kojim raspolažemo je sramota. Stav sveta prema Rusiji je sve stroži i mislim da ljudi sada veruju da je Rusija u opasnosti da postane država-izgnanik", rekao je Džonson i dodao: "Ako ovako nastave, izgubiće svaku naklonost i divljenje u svetu, a ja mislim da je njima do toga stalo."

Kratkotrajni prekid vatre, koji su Moskva i Vašington dogovorili prošlog meseca, propalo je, a obe strane krive jedna drugu za taj neuspeh. SAD optužuju Rusiju da nasumice bombarduje područja istočnog Alepa pod kontrolom pobunjenika, kako bi potpomogli napade sirijskog režima.

BRITANCI OPTUŽILI RUSE ZA RATNE ZLOČINE U SIRIJI: Zaharova im je oštro odgovorila

PUTIN SPREMA NOVE UDARE NA DŽIHADISTE: Rusija poslala još vojnih aviona u Siriju

KERI ZAPRETIO: Spremni smo da prekinemo odnose sa Rusijom zbog Sirije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track