OSTRVO SMRTI: Dvojica Australijanaca prebačeni na Javu, gde će biti pogubljeni
Foto: Pt Tviter Kate Midena

Ceo svet u šoku

OSTRVO SMRTI: Dvojica Australijanaca prebačeni na Javu, gde će biti pogubljeni

Planeta -
Vlasti Indonezije ignorisale apele premijera Australije Tonija Abota da se nad Endrju Čenom i Mjuranom Sukumarom ne izvrši smrtna kazna

DŽAKARTA - Dvojica državljana Australije, osuđena u Indoneziji na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge, prebačena su danas na ostrvo Javu gde će biti pogubljeni uprkos velikim diplomatskim naporima da se to ne dogodi.

Premijer Australije Toni Abot rekao je da je Australija revoltirana onim što sledi.

Endrju Čen i Mjuran Sukumara, vođe grupe koja se bavi trgovinom drogom, probuđeni su u ranim jutarnjim satima i dato im je samo nekoliko minuta da se spreme, posle čega su napustili zatvor na Baliju, rekao je zvaničnik lokalnog ministarstva pravde Nojman Putra Suria.

On je rekao da su se Australijanci, koji su 2006. osuđeni na smrt zbog pokušaja da prokrijumčare heroin iz Indonezije, zahvalili pre odlaska i da su im potom stavljene lisice.

Majkl Čen je želeo da vidi svog brata Endrjua pre transfera, ali zvaničnici mu nisu dozvolili da uđe u zatvor, rekavši da danas nije dan za posete.

Više od 200 policajaca i vojnika kao i vodeni top, nalazili su se ispred zatvora Bali, dok su osuđenici, u ranim tridesetim, odvoženi kroz gužvu koju su napravili brojni novinari.

Par je odleteo na ostrvo Java, čarter letom u pratnji vojnih aviona.

Dva oklopna vozila u pratnji elitne policije ukrcala su se na brod u lokalnoj luci koji je prešao na ostrvo Nusakambangan, na kojem se nalazi nekoliko zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem, gde će osuđenici biti pogubljeni, javio je AFP.

Njima je nedavno odbijena molba za pomilovanje, koja je bila njihova poslednja šansa da izbegnu streljanje.

Zvaničnici još nisu objavili tačan datum njihovog pogubljenja, ali njihov premeštaj ukazuje da će se to uskoro dogoditi.

Pored dvojice Australijanaca, ima još nekoliko osuđenika zbog droge uključujući strance iz Francuske, Brazila, Filipina, Gane i Nigerije, kojima je odbijena molba za pomilovanje i koji čekaju da uskoro budu pogubljeni.

Premijer Abot, koji je konstantno pozivao Džakatu da odustane od pogubljenja zatvorenika, rekao je da je Australija zgrožena razvojem događaja.

"Mi smo iskreno revoltirani mogućnošću pogubljenja", rekao je i dodao da trenutno milioni Australijanaca osećaju gađenje zbog ovog dešavanja.

Premijer je izrazio nadu da bi moglo da dođe do promene odluke u Indoneziji, ali je dodao da takođe ne želi da izražava lažnu nadu.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo ostao je nepokolebljiv uprkos brojnim međunarodnim molbama za pomilovanje, insistirajući na tome da se Indonezija suočava sa "vanrednim stanjem" zbog porasta upotrebe narkotika.

"Želimo da posaljemo poruku svim partijama i međunarodnoj zajednici da Indonezija vodi tešku borbu protiv kriminala u vezi sa drogom", rekao je predsednik.

Indonezija je u januaru pogubila šestoro ljudi, uključujući i petoro stranaca, što je izazvalo diplomatsku buru pošto su Brazil i Holandija, čiji su državljani bili pogubljeni, povukli svoje ambasadore iz Indonezije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track