OTKRIO KAKO GRCI VARAJU DRŽAVU: Glume i slepce samo da uzmu 700 evra pomoći!
Foto: Reuters

Evo zašto!

OTKRIO KAKO GRCI VARAJU DRŽAVU: Glume i slepce samo da uzmu 700 evra pomoći!

Planeta -
Zakinu državnu kasu za 10 milijardi evra samo tako što ne plaćaju pored, a druge prevare izbiju iz budžeta još milijarde evra, pa opet misle da je problem u drugima, tvrdi autor Džejms Angelos

NJUJORK - Nedavno izdana knjiga "Potpuna katastrofa: Putovanje među novim ruševinama Grčke" Džejmsa Angelosa, američkog novinara grčkog porekla, otkriva osobinu u mentalitetu grčkog društva koja je dovela do potpunog finansijskog kolapsa.

Angelos opisuje svoja iskustva s putovanja po Grčkoj i otkriva da je u običnom narodu toliko raširena praksa varanja države da nije ni čudo što su dospeli u krizu.

Možda je najšokantniji slučaj Zakintosa, koji je među Grcima poznat kao "ostrvo slepaca". Tamo gotovo 2 odsto stanovnika, to jest 800 duša, prima državnu pomoć zbog slepila ili slabovidosti - devet puta više od evropskog proseka.

Zakintos, ostrvo slepaca (Foto: Thinkstock)
Zakintos, ostrvo slepaca (Foto: Thinkstock)

Angelos je razotkrio prevaru koja je počela od jedinog oftamologa jedine državne bolnice na ostrvu, pa preko načelnika koji je potpisivao isplate - a radi se samo o jednoj u nizu masovnih prevara koje godišnje grčku vladu koštaju milijarde evra.

"Raširenost navike i uporni manjak volje vlasti da išta učine po tome pitanju je najveći od svih uzroka grčkih finansijskih nevolja", tvrdi Angelos i citira istraživanje Evropske komisije u kom se navodi da Grci zakinu sopstveni budžet za 10 milijardi evra tako što ne plaćaju porez.

Pa opet, većina Grka smatra da problem nije u njima, već u međunarodnim kreditorima.

Angelos je opisao i humanitarnu katastrofu koju je izazvao plan štednje. Veliki deo knjige posvetio je i državnoj televiziji, ERT-u, gde su hiljade ljudi otpuštene da bi kreditorska Trojka (Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond) videla koliko je vlada u Atini rešena da skreše troškove. Iako saoseća s otpuštenima, Angelos napominje da većina Grka misli da su sva četiri kanala državne televizije bila "negledljivo dosadna", a urednici i voditelji vesti "portparoli vlade".

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track