OTKRIVAMO: Ko od svetskih faca podržava Ciprasov referendum, a ko je protiv
Foto: Damir Dervišagić

Oksi ili ne

OTKRIVAMO: Ko od svetskih faca podržava Ciprasov referendum, a ko je protiv

Planeta -
Najavljeni grčki referendum podelio je i svetsku javnost, a mnoge uticajne ličnosti su pozvale glasače da glasaju da ili ne, zavisno od svojih motiva

Najavljeni grčki referendum podelio je i svetsku javnost. Donosimo pregled onih koji su se do sada izjasnili kako bi trebalo glasati odnosno kako će glasati, što je Atini donelo neke prilično neočekivane saveznike, iako ne uvek s istim motivima

"Treba li prihvatiti plan Evropske komisije, Europske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda koji je predstavljen Eurogrupi 25. juna, i koji se sastoji od dva dela, koji zajedno čine jedinstven predlog?

Prvi dokument zove se 'Reforms for the completion of the Current Program and Beyond', a drugi 'Preliminary Debt sustainability Analysis'.'

Tako glasi ne baš potpuno razumljivo pitanje koje je vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa odlučila da postavi svojim građanima, koji će glasati u nedjelju, 5. lipnja.

U međuvremenu je ponuda o kojoj bi Grci trebali da glasaju na referendumu povučena i on se pretvorio u glasanje o, kako se čini, ostanku Grčke u evrozoni. Moguće da je to ipak taktički potez premijera Ciprasa kojim bi, ako većina bude glasala ne imao snažniju pregovaračku poziciju s tzv. Trojkom, sada tzv. Institucijama.

U svakom slučaju, grčki referendum tema je svetskih razmera i u međuvremenu su mnogi zauzeli strane. Donosimo pregled onih koji smatraju da Grci trebaju glasati NE, odnosno, DA.

NE - OXI

Među prvima se oglasio dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman i savetovao Grcima da odbiju predloge Institucija. Pridružio mu se i kolega ekonomist i također nobelovac Džozef Štiglitz, kao i poznati britanski ekonomist Filip Legren, nekad savetnik Evropske komisije i veliki pristlaica EU. Ciprasova Siriza takođe poziva da se glasa protiv, a svi sa razlogom da politika prema Grčkoj izdaje evropske ideale.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

No oni koji pozivaju Grke da glasaju 'OXI' su i francuska antievropska političarka Marin Le Pen koja je izjavila da je to referendum na kom se odlučuje 'između demokratije i totalitarizma Trojke', kao i britanski evroskeptik Najdžel Faradž koji podržava grčko odbijanje predloga Institucija po logici 'što gore, to bolje'.

DA – NAI

Solunski patrijarh Antimos pozvao je da se glasa za, a isti stav su izrazili i čelnici evropskih institucija: predsednik EK Junker, predsednik Europskog parlamenta Martin Šulc i predsednik Evropskog veća Donald Tusk.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Oglasio se i kineski premijer Li Kećiang, koji želi da Grčka ostane u evrozoni, te je ponudio i investicije u EU. I američki predsednik Barak Obama smatra da Grci trebaju glasati DA, a i ta strana ima svojeg nobelovca, i to Grka Kristofera Pasaridesa, koji smatra da je Sirizina vlada kriva za raspad pregovora s kreditorima.

Nema sumnje da će se u sledećim danima još mnogi izjasniti po tom pitanju, no zanimljivo je kako je grčki referendum na istoj strani, bila ona da ili ne, spojio mnoge za koje se smatralo da se nikad oko ničega neće slagati, iako naravno svako za to ima svoje specifične razloge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track