OTKRIVENA MASOVNA GROBNICA ŽRTAVA DŽIHADISTA: U zatvoru pronađen ogroman broj tela!
Foto: Reuters (27.2.2017)

Potvrda jezivih zločina

OTKRIVENA MASOVNA GROBNICA ŽRTAVA DŽIHADISTA: U zatvoru pronađen ogroman broj tela!

Planeta -

Masovna grobnica sa posmrtnim ostacima na stotine žrtava koje su ubili ekstremisti Islamske države (ID), pronađena je u zatvoru Baduš u blizini Mosula, saopštila je organizacija provladinih paravojnih formacija u Iraku Hašad al Šabija.

Oni tvrde da su pronašli ogromnu masovnu grobnicu u kojoj su posmrtni ostaci od oko 600 civilnih zatvorenika zatvora Baduš koje su streljali ekstremisti ID nakon što su zauzeli zatvor pri okupaciji Mosula, prenosi AFP.

Kako se navodi, ID je takođe tvrdila da tu drži zatočeno na stotine kidnapovanih žena iz Iračke manjinske grupe Jezida.

Snage Hašad al Šabija koje većinom čine šiitske snage koje podržavaju Iran bile su među onima koji su preuzeli kontrolu nad zatvorom od džihadista, saopštila je vojska Iraka.

Snage Hašada nisu navodile kako su dospele do te cifre koja, kako se navodi, ne može biti zasigurno proverena, ali je ona u skladu sa izveštajem Organizacije za zaštitu ljudskih prava (HRW) o ubistvima ID u Badušu.

Prema navodima HRW, Ubice ID su 10. juna 2014, pogubile do 600 zatvorenika iz zatvora Baduš, prisiljavajući ih da kleknu na kolena a zatim pucajući u njih.

ID je označila jazidsku religijsku manjinu kao glavnu metu u brutalnoj akciji kidnapovanja i silovanja, ubijanja muškaraca, a zadržavanja žena i devojaka kao seksualnih robinja.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track