OTVARA SE NOVO ŽARIŠTE: Zakuvava se u Južnom kineskom moru!
Foto: Beta AP

KIna upozorava SAD

OTVARA SE NOVO ŽARIŠTE: Zakuvava se u Južnom kineskom moru!

Planeta -

Kineski zvaničnici upozorili su danas Sjedinjene Američke Države da ugrožavaju regionalnu stabilnost u Istočnoj Aziji, dan nakon što je američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio da se posvećenost SAD u zaštiti bezbednosti Japana odnosi i na sporna ostrva u Južnom kineskom moru.

Šef kineske diplomatije Liu Kang pozvao je SAD da izbegavaju diskusije o tom pitanju, navodeći da Kina ima suverenitet nad grupom sitnih nenaseljenih ostrva, u Japanu, koji takođe polaže pravo na njih, poznata kao Senkaku.

Sporazum SAD i Japana iz 1960. godine je proizvod Hladnog rata, koji ne sme da ugrozi teritorijalni suverenitet i legitimna prava Kine, navodi su u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Apelujemo na američku stranu da zauzme odgovaran stav, prestane da iznosi pogrešne primedbe o suverenitetu nad ostrvima, da ne komplikuje situaciju i ne izaziva nestabilnost u regionu", rekao je Lu.

Američki ministar odbrane Džejms Matis je tokom prve zvanične posete Aziji rekao da SAD ostaju posvećene očuvanju bezbednosti Južne Koreje i Japana.

"Ako su ta ostrva zapravo u međunarodnim vodama, a ne deo Kine, onda ćemo se truditi da branimo međunarodne teritorije od preuzimanja jedne strane države", naveo je portparol Bele kuće Šon Spajser.

On je nagovestio veći američki anganžman u Južnom kineskom moru, dok Kina nastavlja da pravi veštačka ostrva i spori se sa susedima oko ostrvskih lanaca.

Kina i njeni susedi nisu saglasni po pitanju morskih granica i zone odgovornosti nas spornim ostrvima. Haški sud je 12. jula prošle godine doneo presudu po kojoj Kina nema osnova za teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru, ali je Peking odbacio presudu, navodeći da Sud u Hagu nije nadležan da rešava to pitanje. ;

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track