OTVOREN SUKOB Alijansa: Rusija zastrašuje susede! Moskva: Crno more nikada neće biti NATO jezero!
Foto: Ap

Uoči samita u Varšavi

OTVOREN SUKOB Alijansa: Rusija zastrašuje susede! Moskva: Crno more nikada neće biti NATO jezero!

Planeta -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da predstojeći samit u Varšavi dolazi u kritičnom trenutku kada se alijansa suočava sa ruskim agresivnim nastupom, opasnostima od terorizma i drugim izazovima.

Stoltenberg se novinarima obratio nakon razgovora sa poljskim ministrom odbrane Antonijem Maćerevičem , koji je rekao da bi veće prisustvo NATO u istočnoj Evropi značilo jači osećaj sigurnosti kod Poljaka.

Na samitu, koji je zakazan za 8 i 9 jul, odlučivaće se o tome koliko dodatnih trupa NATO treba poslati na istok i kako ih rasporediti, prenosi AP. Stoltenberg je rekao da se samit održava u trenutku "Ruskog zastrašivanja suseda", nasilja u severnoj Africi i na Bliskom istoku, terorizma, hakerskih napada i sve većeg broja balističkih raketa.

Sekretar je naglasio da NATO na ove izazove odgovara "naintezivnijim jačanjem odbrane još od perioda hladnog rata", prenosi AP.

Ruski ambasador: Crno more neće pasti u NATO jezero!

Brisel veoma dobro shvata da Crno more nikada neće postati "NATO jezero", rekao je ruski ambasador pri NATO Aleksandar Gruško.

"Nedavno je predsednik Turske Redžep Erdogan rekao da se ne sme dozvoliti transformacija Crnog mora u "rusko jezero", ali NATO je svestan činjenice da Crno more neće postati "NATO jezero“. Mi ćemo učiniti sve kako bi se neutralisale moguće pretnje i pokušaj da se Rusija pritisne s juga“, izjavio je Gruško u intervjuu za "Rosijsku gazetu“.

(Tanjug/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track