OVA SE KRIZA NEĆE TAKO LAKO SMIRITI: Amerikanci šalju i drugi nosač aviona ka Korejskom poluostrvu
Foto: Reuter 19.05.2017.

Zamena ili pojačanje?

OVA SE KRIZA NEĆE TAKO LAKO SMIRITI: Amerikanci šalju i drugi nosač aviona ka Korejskom poluostrvu

Planeta -

Američka mornarica šalje nosač aviona "Ju-Es-Es Ronald Regan" ka Korejskom poluostrvu gde će izvesti vežbe zajedno sa još nosačem aviona snaga SAD, "Ju-Es-Es Karl Vinsonom", u jeku tenzija u regionu, rekla su dva američka vojna zvaničnika.

Do ovog poteza dolazi samo nekoliko dana nakon što je Severna Koreja napravila značajan korak napred u svom raketnom programu posle lansiranja projektila koji je "uspeo da kontrolisano uđe u Zemljinu nižu atmosferu, umesto da se vrati nazad i padne na površinu", prema preliminarnoj obaveštajnoj analizi SAD.

Nosač aviona isplovio ka Korejskom poluostrvu Foto: Reuter
Nosač aviona isplovio ka Korejskom poluostrvu Foto: Reuter

"Ju-Es-Es Ronald Regan" krenuo je ka Korejskom poluostrvu u utorak iz luke Jokosuka u Japanu, saopštila je američka mornarica.

"Posle dugog perioda održavanja u luci, moramo da osiguramo da su 'Ronald Regan' i ostatak jurišne grupe adekvatno integrisani", saopštio je kontraadmiral Čarls Vilijams.

Kada stigne u region Korejskog poluostrva, ovaj nosač aviona će izvesti niz vežbi obuke, ali će fokus biti na potvrđivanju sposobnosti da bezbedno lansira i primi avion, saopštila je američka mornarica.

Vojni zvaničnici nisu komentarisali pitanje koliko dugo će dva nosača aviona biti tamo, ali se očekuje da će "Regan" na kraju zameniti "Vinsona" u tom regionu.

Nosač aviona "Ronald Regan", klase "Nimic", ima posadu od 4.539 članova i opremljen je sa oko 60 aviona, precizirala je mornarica.

Ovo plovilo je poručeno 2003. godine i koštalo je oko 8,5 milijardi dolara, navodi Si-En-En.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track