OVAKO JE POČELA MISTERIJA: Nadzornik kontrole leta spavao kad je nestao avion MH 370
Foto: Reuters

Prilegao malo

OVAKO JE POČELA MISTERIJA: Nadzornik kontrole leta spavao kad je nestao avion MH 370

Planeta -
Još ni traga malezijskom avonu čiji se nestanak zvanično smatra nesrećom, a putnici i članovi posade - mrtvima

KUALA LUMPUR - Malezijski ministar saobraćaja Liou Tiong Lai obećao je danas da će preduzeti stroge mere protiv nadzornika u centru za kontrolu avio-saobraćaja ako se potvrdi da je spavao na poslu kada je lane nestao avion sa 239 putnika i članova posade.

U izveštaju unutrašnje istrage prošle nedelje je objavljen transkript razgovora zvaničnika kompanije Malezija erlajnz i kontrolora avio-saobraćaja u Kuala Lumpuru, koji otkriva konfuziju u satima posle nestanka aviona na letu MH370.

Kontrolor avio-saobraćaja je, prema tom zapisu, skoro četiri sata pošto je avion boing 777 nestao sa radara, rekao zvaničniku avio-kompanije da će morati da probudi svog nadzornika da bi dao podatke kada je tačno bio poslednji kontakt s avionom. Kontrolor je u smenu došao posle nestanka aviona.

Moguća putanja aviona na letu MH370 (Foto: Reuters)
Moguća putanja aviona na letu MH370 (Foto: Reuters)

Ministar Liou Tiong Lai izjavio je da njegovo ministarstvo sprovodi svoju istragu i da će biti preduzete odgovarajuće mere ako se utvrdi da je bilo nezakonitog postupanja.

Avion koji je leteo iz Kuala Lumpura u Peking nestao je 8. marta 2014, a pretpostavlja se da je olupina aviona na dnu Indijskog okeana, kod obala zapadne Australije. Istragom je utvrđeno da nema elemenata da se za nesreću okrive članovi posade, kao i da na letelici nije postojao nijedan mehanički kvar.

Malezijska vlada je krajem januara zvanično proglasila nestanak aviona nesrećom i da se svi putnici i članovi posade smatraju poginulima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track