OVAKO SE FILIPINSKI PREDSEDNIK BORI SA KRIMINALOM: Svakome ko upuca narkodilera daću orden!
Foto: Reuters

Ko na divljem zapadu

OVAKO SE FILIPINSKI PREDSEDNIK BORI SA KRIMINALOM: Svakome ko upuca narkodilera daću orden!

Planeta -

MANILA Novoizabrani predsednik Filipina Rodrigo Duterte pozvao je danas javnost da mu pomogne u borbi protiv kriminala i pozvao je građane koji poseduju oružje da pucaju u dilere droge

Duterte je rekao, u gradu Davao na proslavi pobede na predsedničkim izborima, da će Filipinci koji pomognu vlastima u krvavom ratu protiv kriminala biti nagrađeni.

"Slobodno zovite policiju, ili to uradite sami ako imate pištolj, imate moju podršku", kazao je predsednik Filipina.

Predsednik Filipina je u svom govoru koji je prenosila nacionalna televizija upozorio na razgranatu trgovinu narkoticima u toj zemlji, u koju je uključena i policija.

"Ako se diler droge opire hapšenju ili odbija da dođe u policijsku stanicu i ugrožava građane pištoljem ili nožem, upucajte ga i daću vam medalju", rekao je on.

Duterte je zatražio da tri policijska generala u prestonici Filipina Manili podnesu ostavke zbog umešanosti u zločine, ali nije precizirao o kakvim se zločinima tačno radi. Kontroverzni političar zapretio je policijskim zvaničnicima da će ih, ukoliko ne podnesu ostavke, poniziti u javnosti i založio se za reviziju odbačenih krivičnih predmeta protiv aktivnih policajaca.

Kako se navodi, novoizabrani filipinski predsednik najavio je velike nagrade za građane koji dovedu vlastima narko dilere, žive ili mrtve. Duterte (71) je posle osvajanja predsedničkog mandata obećao građanima da će se izboriti sa kriminalom i korupcijom u roku od šest meseci. Policijski zvaničnici odbacili su njegovu retoriku kao nerealnu.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava izrazile su zabrinutost zbog zapaljive retorike filipinskog predsednika koja, kako se navodi, može da dovede do ozbiljnog kršenja ljudskih prava. Njegovi protivnici navode da je Duterte bio umešan u ubistvima mnogih kriminalaca dok je bio na vlasti u gradu Davau, ali se niko od svedoka nije usudio da svedoči protiv njega na sudu. Egzekucije su, kako se navodi, izvršavale ubice na motorima, takozvani "Davao odred smrti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track