OVI BRODOVI DONOSE APOKALIPSU: Prevoze plutonijum dovoljan za 80 bojevih glava
Foto: Youtube/Printscreen

Čuvaju ih podmornica, komandosi...

OVI BRODOVI DONOSE APOKALIPSU: Prevoze plutonijum dovoljan za 80 bojevih glava

Planeta -
Dva britanska broda plove ka Japanu kako bi preuzeli dovoljno plutonijuma za 80 nuklearnih bojevih glava. Pretpostavlja se da svaki brod čuva po 25 komandosa, a naoružani su 20-milimetarskim topovima.

Ove "brodove duhove" u strogo poverljivoj misiji prati podmornica Kraljevske mornarice, navode britanski mediji.Brodovi nazvani "Pacific Heron" i "Pacific Egret" (čaplja i bela čaplja) plove Atlantikom, zatim kroz Panamski kanal ka Paciifiku do Japana kako bi "pokupili" 331 kilogram plutonijuma.

Da je u pitanju film sa Džejms Bondom, ovakvi brodovi bi bili odlična meta negativcima. Međutim, opasnost je realna. Njihova krajnja destinacija je Južna Karolina u kojoj se nalazi nuklearno skladište.

Ono što brine učesnike ove naizgled neverovatno tajne misije jeste kako sačuvati opasan teret. Brodovi se mogu naći na meti terorista koji su u potrazi za nuklearnim oružjem. Opasan i dugačak put ide pored Rta Horna na samom kraju Južne Amerike, područje koje tetoše oluje, tako da je to za brodove jedno od najopasnijih oblasti na svetu.

U najgorem slučaju, ovaj radioaktivni teret bi mogao da nanese štetu čitavoj Centralnoj Americi."Najveći rizik bi bio požar ili vazdušni napad. Brojne terorističke grupe bi želele da se dočepaju ovakvog nuklearnog materijala", rekao je stručnjak Džon Lardž.

Zvaničnici Velike Britanije su potvrdili da je misija u toku, ali nisu iznosili više detalja. Čitava akcija je već naišla na kritike zbog prenošenja opasnog materijala, ali transport nuklearnog tereta nije novina i Britanija je svetski lider u toj oblasti, navodi Dejli Mejl.

(Dejli Mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track