OVIH 5 PITANJA MUČI HRVATE: Ovo su njihova prava i obaveze prema izbeglicama
Foto: AP

Krizna situacija

OVIH 5 PITANJA MUČI HRVATE: Ovo su njihova prava i obaveze prema izbeglicama

Planeta -
Hrvatska kao članica Evropske unije i kao zemlja koja poštuje međunarodne konvencije mora zbrinuti sve koji uđu na njenu teritoriju, registruju ih i razmotre zahteve za azil...

Hrvatski medii bave se trenutnom situacijom posle prvog talasa izbeglica. Portal 24sata.hr donosi pet pitanja i odgovora vezanih za izbeglički talas koji je trenutno preplavio Hrvatsku."Nalazimo se u nezavidnoj situaciji, a izbeglica je sve više i više", navode.

1. Koje Hrvatska tačno ima obaveze prema izbeglicama?

Hrvatska kao članica Evropske unije i kao zemlja koja poštuje međunarodne konvencije mora zbrinuti sve koji uđu na njenu teritoriju, registruju ih i razmotre zahteve za azil. Ona je to dužna da uradi. Takođe, izbeglicama mora osigurati humane uslove boravka.

2. Ako izbeglice ne žele da ostanu u Hrvatskoj može li ih Hrvatska pustiti u druge zemlje?

Kad bi Hrvatska otvorila koridor za ulaz u druge zemlje EU kršila bi zakon i obaveze država članica. Ipak, diplomate u EU priznaju da je u ovoj situaciji postalo skoro nemoguće da se svaka država drži tih pravila

3. Šta napraviti ako izbeglice ne žele da ostanu u Hrvatskoj?

Hrvatska one osobe koje ne žele da predaju zahtev za azil ni da se registruju može vratiti u njihove države. Mogu ih vratiti i u državu u koje su ušli kod nas, ali samo ako je ta država sigurna. 4. Zašto arapske zemlje nisu primile sirijske izbeglice?

Arapske zemlje, pravno gledajući, uopšte nisu dužne da prime sirijske niti druge izbeglice i pruže im pomoć jer nikada nisu potpisale i ratifikovale Konvenciju o izbeglicama iz 1951. godine kojom se utvrđuju obaveze zemalja prema izbeglicama. Odnosno, izbeglice koje žele da uđu u Saudijsku Arabiju, Kuvajt i ostale arapske zemlje moraju redovnim putem zatražiti vizu baš kao i građani drugih zemalja sveta.

5. Kako znati i utvrditi ko je ekonomski migrant, a tko prava izbeglica?

Izbeglicama se smatraju državljani Sirije, Eritreje i Iraka jer postotak uspešno rešenih zahteva za azil u EU za državljane tih zemalja je iznad 75 odsto.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track