OVO JOJ NIKADA NIJE OPROSTIO: Putin godinama čekao zgodnu priliku da se osveti Hilari, a evo i kako
Foto: AP/Reuters 7 Dec/9 Nov

Još jedna teorija američkih zvaničnika

OVO JOJ NIKADA NIJE OPROSTIO: Putin godinama čekao zgodnu priliku da se osveti Hilari, a evo i kako

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin lično se umešao u informatičke napade koji su obeležili izbore u Sjedinjenim Državama, kako bi se osvetio demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton, tvrde dvojica visokih američkih zvaničnika obaveštajne službe.

Američka mreža NBC prenosi, pozivajući se na dvojicu zvaničnika, da je ruski predsednik dao uputstva kako da se filtriraju i koristite poruke ukradene demokratama u informatičkim napadima, a zvaničnici kažu da u "velikoj meri veruju" tim zaključcima.

Prošle nedelje je "Vašington post" otkrio je tajni izveštaj u kojem je CIA zaključila da je Rusija intervenisala u izbornoj kampanji kako bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi, a izabrani predsednik je odbio te tvrdnje.

Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Kako javlja NBC, razlog za ovako seže čak pet godina unazad: Vladimir Putin nikada nije oprostio Hilari Klinton što je 2011. godine kao američka državna sekretarka davala izjave u kojima je dovodila u pitanje regularnost parlamentarnih izbora u Rusiji, a navodno je i podsticala demonstrante da izađu na ulicu.

Vladimir Putin, Foto: AP
Vladimir Putin, Foto: AP

Ovo je bio prvobitni Putinov cilj, ali je, prema tvrdnjama zvaničnika, on kasnije podstaknut i željom da se svetu pokaže slabost američke politike i unese podele među glavne saveznike SAD-a kako bi se ostavio utisak da se Amerika ne može posmatrati kao verodostojni svetski lider.

Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters

Američke obaveštajne službe pomno će ispitati imovinu ruskog predsednika radi mogućeg protivnapada, dodaje NBC pozivajući se na američke zvaničnike.

PREOKRET U AFERI HAKERSKIH NAPADA NA BELU KUĆU: Zvanično objavljeno da nije kriva Rusija nego Kina

NAMERNO STVARALI ANTIRUSKU HISTERIJU: Hilarin tim priznao da ruski hakeri nisu pomagali Trampu

(NBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja