PAKLENO: Na glavi izmereno 57, na cipelama 40, a na volanu 65 stepeni
Foto: Tanjug

Oprezno dok traju vrućine

PAKLENO: Na glavi izmereno 57, na cipelama 40, a na volanu 65 stepeni

Planeta -
Češka televizijska ekipa sprovela je interesantno istraživanje na letnjim vrućinama kada su temperature bile skoro 40 stepeni

Da nas sve muče velike vrućine, pokazala je jedna ekipa češkog dnevnika Pravo. Poneli su termokameru da utvrde koliko tačno se ljudsko telo ili neki predmeti ugreju na ovim letnjim vrelinama. I ovo su njihovi rezultati - kosa na glavi uzavrela je na 57 stepeni Celzijusa, površina cipela na 40 stepeni, sedište u tramvaju na 50 stepeni, volan automobila koji je stajao kratko vreme na suncu i 65 stepeni. Na dan kada je stručnjak za termografiju merio termokamerom obuću, odeću i kosu reporterke češkog lista, unutrašnjost praških autobusa i tramvaja i automobile parkirane na suncu i u hladovini, temperatura vazduha bila je 35 stepeni.

Termokamera izmerila je temperaturu 40 stepeni na obući, 35 stepeni na lakoj letnjoj svetloj odeći, dok je na svetloj kosi reporterke dostigla čak 57 stepeni. Ovaj eksperiment je praktično objasnio zašto građani po letnjim vrućinama ne biraju u gradskom prevozu najkraću i najbržu trasu, već onu koja je, makar i najduža, klimatizovana.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Temperatura sedišta u starijim tipovima tramvaja dostiže i 50 stepeni, a prozori se zagreju na 39, a ništa bolje nije ni kada se seda u parkirani automobil."Temperatura u kabini dostiže 61 stepen, a volan se zagreje čak na 65", rekao je Jaroslav Njemec koji je za češki list sproveo merenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track