(VIDEO) NBC: Čak Hejgel oteran sa čela Pentagona, morao je da podnese ostavku
Foto: AP

Iznendadna odluka

(VIDEO) NBC: Čak Hejgel oteran sa čela Pentagona, morao je da podnese ostavku

Planeta -
Izvor američke TV mreže kaže da Bela kuća nije bila zadovoljna kako Hejgel vodi Pentagon i da je zato Barak Obama odmah prihvatio njegovu ostavku

VAŠINGTON - Ministar odbrane SAD Čak Hejgel podneo je ostavku na tu funkciju, koju je obavljao protekle dve godine, javljaju agencije.

Razlog Hejgelove ostavke su brojne kritike na račun struktura bezbednosti zbog niza globalnih pitanja, uključujući i pretnju terorističke organizacije Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL), javlja NBC. Ta američka TV mreža saznaje od svog izvora u Vašingtonu da je Hejgel bio prisiljen da podnese ostavku. Taj izvor kaže da je Bela kuća izgubila poverenje u Hejgela injegovu sposobnost da vodi Pentagon.

"Nije dorastao tom poslu", kaže taj izvor.

Drugi zvaničnik kaže za NBC da je Hejgel "već nekoliko nedelja" razmišljao o odlasku.

"Ministar Hejgel je skoro dve godine snažnom rukom vodio vojsku kroz period tranzicije i pomagao nam da odgovorimo na izazove od ISIL do ebole. U oktobru je započeo razgovore s predsednikom o odlasku iz administracije u periodu tranzicije tokom međuizbora", kaže on.

CNN podseća da je Hejgel nedavno kritikovao Obaminu politiku u vezi sa Sirijom i strategiju u borbi protiv ISIL, ali se ograđuje da se ne zna da li je to bio razlog zbog kog je morao da podnese ostavku.

Hejgel je, inače, bio jedini republikanac u strukturama nacionalne bezbednosti i prvi vojni veteran koji je vodio ministarstvo odbrane.

http://www.youtube.com/watch?v=VzwwfjtQq-I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track