PALESTINCI BESNI: Gugl uklonio Palestinu sa svojih mapa
Foto: Tviter/alqubaty

Krive Izrael za sve

PALESTINCI BESNI: Gugl uklonio Palestinu sa svojih mapa

Planeta -

Gugle je uklonio Palestinu sa svojih mapa, tako da je palestinska teritorija sada prikazana isprekidanom linijom, ali pod nazivom Izrael.

Lokalni novinari su potez Gugla označili kao "neuspeli pokušaj da se falsifikuje istorija i geografija".

Više od 150.000 potpisnika je podržalo peticiju pod nazivom "Gugl: Stavite Palestinu na svoje mape", optuživši Gugle Maps da je namerno ili slučajno saučesnik etničkog čišćenja Palestine koje sprovodi izraelska vlada.

U peticiji koju je pripremio Zak Martin osuđuje se izostavljanje Palestine sa mape, koja u UN ima status države nečlanice posmatrača, kao ozbiljna uvreda Palestinaca. Broj potpisnika peticije značajno se povećao u poslednjih nekoliko dana posle saopštenja Foruma palestinskih novinara koje je podstaklo kampanju protiv Gugla.

"To je deo izraelskog plana da se ustanovi njegovo ime kao legitimne države za generacije koje dolaze i ukine Palestina jednom zauvek", navodi se u saopštenju kako je preneo sajt Bliskoistočni monitor (Middle East Monitor).

Novinari zahtevaju da se Palestina vrati na mapu i navode da je ta kontroverzna odluka suprotna svim međunarodnim normama i konvencijama, i da poriče Palestincima pravo na domovinu.

Portparol Gugla je, odgovarajući na kritike, rekao da je cilj takve odluke da se regioni objektivno prikažu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track