PANIKA U CELOJ EVROPI ZBOG IZJAVE TRAMPA: Lideri EU sumnjaju da predsednik SAD sa Putinom ruši NATO!
Foto: Profimedia, Fonet/AP

PANIKA U CELOJ EVROPI ZBOG IZJAVE TRAMPA: Lideri EU sumnjaju da predsednik SAD sa Putinom ruši NATO!

Planeta -

BRISEL- Lideri zemalja članica EU reagovali su na izjave novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa da je NATO zastareo i da će posle Velike Britanije i druge zemlje napustiti Evropsku uniju.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU u Briselu da su Trampova izjava o NATO-u i tvrdnje da njegove članice ne plaćaju koliko bi trebalo "izazvale veliko iznenadjenje", dok je šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero naveo da je "najbolji odgovor na takve izjave jedinstvena EU".

Štajnmajer je u Briselu razgovarao i s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a posle tog sastanka rekao je da je "Alijansa zabrinuta zbog Trampovih tvrdnji", ali da su one "kontradiktorne" stavovima novoimenovanog američkog ministra odbrane, generala u penziji Džejmsa Matisa, poznatog po snažnoj podršci NATO-u.

Nemački ministar spoljnih poslova podsetio je da je Matis "pre samo nekoliko dana" upozorio da ruski predsednik Vladimir Putin "namerava da uništi NATO".

Zvaničnici NATO-a naveli su da imaju "apsolutno poverenje" u nastavak angažovanja Vašingtona unutar Alijanse, iako su mnoge evropske članice, posebno one koje su deo njenog istočnog krila, zabrinute zbog skorog ulaska Trampa u Belu kuću.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ;kazala je da je Trampov stav o EU i NATO-u "odavno poznat" i ocenila da je "sudbina Evropljana u njihovim rukama".

Foto AP
Foto AP

"Smatram da je sudbina nas Evropljana u našim rukama i nastaviću da se zalažem da članice EU zajedno rade na izgradnji budućnosti i suočavaju se sa izazovima 21. veka.

Sačekaćemo da Tramp stupi na dužnost, a onda ćemo sa njim saradjivati na svim nivoima", rekla je Merkelova novinarima u Berlinu.

Predsednik Francuske Fransoa Oland poručio je da se "odgovornost političkih lidera odražava na ceo svet" i ocenio da "Amerika na čelu sa Trampom ne treba da se plaši same sebe i ostatka sveta".

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU u Briselu izrazila uverenje da će Unija ostati jedinstvena, dodavši da je "100 odsto ubedjena u to".

Foto Reuters
Foto Reuters

Jedan neimenovani evropski diplomata rekao je za agenciju Frans pres da "američki predsednik nije jedini koji odlučuje", dok je drugi naveo da će EU biti "protivteža kontradiktornim potezima buduće Trampove administracije".

Šef španske diplomatije Alfonso Dastis ocenio je da Trampu "treba dati vremena da iznutra bolje upozna EU i NATO" i izrazio nadu da će posle toga "promeniti mišljenje".

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn kazao je da EU ima priliku da Trampu pokaže da nije samo "solidarna zajednica", već da spoljnu politiku shvata veoma ozbiljno i da je svesna da bi posledice njenog eventualnog uništenja bile "dalekosežne".

Tramp je u intervjuu za nemački list Bild i britanski Tajms rekao da je NATO zastareo i da je Velika Britanija postupila pametno kada je odlučila da napusti EU, ;navodeći da "zemlje žele svoj identitet i da ga je želelo i Ujedinjeno Kraljevstvo", kao i da će još zemalja krenuti tim putem.

Foto reuters
Foto reuters

On je takodje naveo da je "ravnodušan" prema tome da li će EU opstati ili ne, što je u potpunosti suprotno Obaminim izjavama u kojima je pozivao Britance da glasaju za ostanak u Uniji na referendumu u junu prošle godine.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson, inače veliki zagovornik izlaska iz EU, ocenio je da je "dobra vest što SAD žele da sklope dobar trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom i što žele da se to desi što pre".

Tramp je najavio i mogućnost uvodjenja visokih carina za velike ;evropske ;proizvodjače automobila poput kompanije BMW, što bi, kako je ocenio nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel, moglo da "oslabi i poskupi američku automobilsku industriju".

Gabrijel je takodje pozvao EU da u poslovanju sa Trampom "ima više samopouzdanja" i dodao da "Evropa nije ni slaba ni inferiorna".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track