PANIKA ZBOG OTROVNIH JAJA: Posle smrti malog Mirka (5) opasnost stigla i do granice Srbije!
Foto: AP 14 Jul

Uzbuna u celoj Evropi

PANIKA ZBOG OTROVNIH JAJA: Posle smrti malog Mirka (5) opasnost stigla i do granice Srbije!

Planeta -

Kada je posle smrti petogodišnjeg dečaka otkriven slučaj petočlane porodice iz Bregana zaražene salmonelom, čak 12 od ukupno 28 zemalja EU prijavilo je pojavu trovanja salmonelom.

Širenje bolesti prijavile su Holandija, Francuska, Nemačka, Belgija, Danska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Luksemburg, Švedska, Norveška i Poljska.Sve su zemlje, kako saznaju hrvatski mediji, prijavile pojavu bolesti, ali pošto su ljudi zaraženi ili u restoranima ili u javnim kuhinjama, bilo je nemoguće otkriti koja je tačno namirnica glavni krivac za stotine slučajeva trovanja salmonelom.

Kada je u sredu, Hrvatska u RASFF prijavila sumnju na salmonelu iz jaja uvezenih iz Poljske, sklopile su se sve kockice i sve zemlje su povezale slučajeve trovanja s jajima s poljske farme.Prema pisanju poljske novinske agencije PAP, Holandija i Belgija takođe su izvestile Evropsku komisiju o kvalitetu hrane kao i da su pronašle jaja zaražena salmonelom.Reč o ozbiljnoj pretnji, kao i da je belgijska Federalna agencija za sigurnost hrane u pošiljkama jaja iz Poljske utvrdila kontaminaciju salmonelom, a uvezlo ih je najmanje sedam zemalja EU. Rizična jaja koristila su se u stotinama restorana u Belgiji, a u trgovinama zasad nisu dokazali salmonelu.

Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je u nesrećnom slučaju preminulog deteta dokazana zaraza Salmonellom enteriditis, kao i kod ostalih četvoro članova porodice."Sumnjiva jaja poreklom su iz Poljske i u još nekoliko zemalja sumnja se na trovanje salmonelom, ali u ovom trenutku nema dokaza za to. U Hrvatskoj nema nikakve opasnosti za građane. Inkriminisana jaja nisu na tržištu iako poreklo salmonele u njima nije dokazano", kaže ministar Kujundžić.

SLUČAJ KOJI JE POTRESAO SVE: U svakom kutku kuće pronađena salmonelaNalazi inspekcija koje je Jutarnji list objavio pre nekoliko dana pokazali su salmonelu samo u jajima pronađenim u frižideru porodice Vidović - od 22 pronađena jaja, dva su bila zaražena salmonelom. Svi ostali nalazi sprovedenih nadzora nadležnih inspekcija za jaja s prodajnih mesta Kauflanda pokazali su zdravstvenu ispravnost. Maćej Šimanski, poljski predstavnik u Hrvatskoj, rekao je da za sada nema konkretnih podataka vezanih za slučaj, kao i da čeka odgovore iz Varšave.

Kuća porodice Vidović, Foto: 24sata.hr/Željko Hladika
Kuća porodice Vidović, Foto: 24sata.hr/Željko Hladika

"Više detalja trebalo bi da imam u ponedeljak. Nikako ne potcenjujemo ovu situaciju. Ona ne koristi ni nama niti ikom drugom, a najmanje ljudima koji se mogu zaraziti salmonelom. Međutim, mislim da se to može dogoditi svakom. Gledao sam statističke podatke evropske agencije za zaštitu hrane i tamo stvarno dobro izgledamo, da ne kažem tri puta bolje nego Hrvatska po broju stanovnika i količini salmonela", rekao je Šimanski i dodao da je statistika uvek varljiva i dovoljno je jedno jaje da čovek bude nesrećan.

Navodi i da su farme u Poljskoj prilično velike i nije isključeno da ta, konkretna farma izvozi u više zemalja, pa je moguće da se radi o jednom slučaju koji je prerastao u nešto takvo.Porodica preminulog dečaka Mirka, majka Bosiljka, otac Predrag i dve sestre oporavljaju se od bolesti, ali i šoka koji su pretrpeli zbog smrti sina i brata. Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” devojčice još nisu izašle, ali će se, sudeći prema zdravstvenom stanju, uskoro vratiti kući.

TRAGEDIJA ZBOG KOLAČA: Mali Mirko (5) preminuo zbog salmonele iz slatkiša

UŽAS U PORODICI VIDOVIĆ: Mali Mirko (5) pojeo jaje i umro, sestrice se bore za život

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track