PANIŠEROVO EKONOMSKO ČUDO: Filipini prešišali Kinu i celu Aziju po privrednom rastu
Foto: AP

Veliki uspeh

PANIŠEROVO EKONOMSKO ČUDO: Filipini prešišali Kinu i celu Aziju po privrednom rastu

Planeta -

MANILA - Filipini su postali azijska najbrže rastuća velika privreda u prva tri meseca mandata predsednika Rodriga Dutertea iako je njegova vatrena retorika pogodila pezo i cene akcija.

Bruto domaći proizvod (BDP) zemlje je porastao za 7,1 odsto na godišnjem nivou u periodu od jula do kraja septembra, nadmašivši prognozu ekonomista koji su očekivali ekonomsku ekspanziju od 6,8 posto, izjavila je podsekretarka za ekonomsko planiranje Rozmari Edilon, izveštava agencija Frans pres.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rast Filipina je bio brži od kineskih 6,7 procenata a potukao je i druge velike ekonomije u usponu u posmatranom periodu, navela je Edilon u saopštenju.

Ova vest je, kako navodi francuska agencija, iznenadila eksperte nakon što je Duterte izazvao zabrinutost među stranim investitorima zbog njegovog kontroverznog rata protiv droge i odluke da pokrene bitku po tom pitanju protiv SAD i Ujedinjenih nacija.

Duterte je, kako se dodaje, lako pobedio na predsedničkim izborima u maju sa kampanjom uglavnom zasnovanom na obećanju da će iskoreniti drogu ubijanjem na desetine hiljada ljudi, upozorivši da su Filipini u opasnosti da postanu narko-država.

ODREDI SMRTI LIKVIDIRALI NA HILJADE LJUDI: Nismo mi ubice i manijaci, nego anđeli koje je Bog poslao

Otkako je stupio na dužnost krajem juna, policija je ubila više od 1.800 osumnjičenih za umešanost u poslove s drogom a oko 2.600 drugih je umrlo pod nerazjašnjenim okolnostima vezanim za oavaj obračun, prema zvaničnim podacima.

"Sve u svemu, naš snažan ekonomski rast u trećem kvartalu je vrlo dobar znak u pogledu daljih kretanja", dodala je Edilonova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track