PAPA FRANJA CENTARFOR: Kolinda mu poklonila hrvatski dres s brojem 9
Foto: Fonet/AP

Prijem u Vatikanu

PAPA FRANJA CENTARFOR: Kolinda mu poklonila hrvatski dres s brojem 9

Planeta -
Poglavar Rimokatoličke crkve uzvratio je i darovao hrvatskoj predsednici Medalju Svetog Martina i apostolsko ohrabrenje "Radost jevanđelja"

VATIKAN - Papa Franja primio je danas u Vatikanu hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, koja je poglavara Rimokatoličke crkve pozvala da poseti Hrvatsku i poklonila mu dres nacionalnog fudbalskog tima.

Na dresu je ispisano njegovo ime i broj devet, koji tradicionalno pripada najboljim i najefikasnijim igračima, prenosi Hrvatska Radio-televizija. Šefica najmlađe članice Evropske unije papi je poklonila i parče misnog ruha izrađenog od čipke i njegove knjige prevedene na hrvatski, dok ona u Zagreb nosi Medalju Svetog Martina i apostolsko ohrabrenje pape Franje "Radost jevanđelja".

Grabar Kitarovićeva sastala se i sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom, a posetu Rimu i Vatikanu okončaće dodelom odlikovanja kardinalu Dominiku Mambertiju za višegodišnji doprinos u pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji i promociju prijateljskih odnosa Svete Stolice i Hrvatske.

Inače, papa Franja će 6. juna posetiti Sarajevo, što će biti treći put da poglavar Rimokatoličke crkve dolazi u BiH, s obzirom na to da je papa Jovan Pavle drugi Sarajevo posetio 1997, a Banjaluku 2003. godine. Prema ranije predstavljenom planu posete, papa bi u Sarajevu trebalo da boravi čitav dan, uz niz susreta s bosansko-hercegovačkim političarima, predstavnicima verskih zajednica koje deluju u državi, kao i sa mladima.

Centralni deo posete trebalo bi da obeleži sveta misa na otvorenom - na stadionu Koševo, koji će biti prilagođen za taj događaj i očekuje se da primi 60.000 do 70.000 vernika. U istoj funkciji biće i čitav prostor oko stadiona, pa bi, prema nekim procenama, Sarajevo tog dana moglo primiti i do 150.000 hodočasnika iz regiona i šire koji nameravaju da dođu i vide papu Franju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track