PAPA FRANJA PORUČIO ZAPADU Turci ubili 1,5 miliona pravoslavnih hrišćana, to je genocid!
Foto: Beta Ap

Ankara povukla ambasadora iz Vatikana

PAPA FRANJA PORUČIO ZAPADU Turci ubili 1,5 miliona pravoslavnih hrišćana, to je genocid!

Planeta -
Istoričari procenjuju da je do 1,5 miliona Jermena ubijeno u Turskoj u vreme Prvog svetskog rata, što Turka negira

ANKARA/VATIKAN - Turska je opozvala svog ambasadora iz Vatikana jer je papa Franja danas izjavio da je masovno ubistvo Jermena u doba Otomanskog carstva bilo "prvi genocid u 20. veku"!

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da turski narod ne priznaje taj papin stav koji je, kako se navodi, "kontroverzan u svakom pogledu, zasnovan na predrasudama koje iskrivljuju istoriju".

Istoričari procenjuju da je do 1,5 miliona Jermena ubijeno u Turskoj u vreme Prvog svetskog rata. Taj događaj se među naučnicima smatra prvim genocidom u 20. veku. Turska tvrdi da je broj ubijenih naduvan i da su zapravo radi o žrtvama građanskog rata i pobune, a ne o žrtvama genocida.

Papa Franja je danas pozvao međunarodnu zajednicu da masovni zločin iz doba Otomanske Turske nazove genocidom - u delikatno vreme za hrišćansko-muslimanske odnose. Predsednik Jermenije, Serž Sarkistan pohvalio je papu zbog tog stava, ali je Turska - koja neprestano negira da je počinila genocid nad Jermenima - smesta pozvala vatikanskog ambasadora u Ankari da mu uruči protestnu notu.

Vatikan, Foto: Reuters
Vatikan, Foto: Reuters

Ankara navodi da papina ocena "svodi patnje na području Anadolije, u okolnostima Prvog svetskog rata, samo na pripadnike jedne verske zajednice". Franja ima bliske veze sa Jermenima još od dana svoje službe u Argentini. On je branio svoje stavove izjavom da mu je dužnost da oda počast nevinim ljudima koje su otomanski Turci "bezumno" pobili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track