PAPA FRANJA POZVAO LIDERE EU: Odgovorno rešite grčku krizu
Foto: AP

Zabrinut zbog posledica

PAPA FRANJA POZVAO LIDERE EU: Odgovorno rešite grčku krizu

Planeta -
Papa Franjo pozvao je lidere EU da donesu odgovorne odluke za rešenje grčke krize, dodajući da ljudsko dostojanstvo mora da ostane u centru rešenja problema

U saopštenju zvaničnog Vatikana navodi se da je papa zabrinut zbog društvenih posledica krize i posledica po grčke porodice, preneo je Rojters.

"Dostojanstvo ljudskog bića mora da ostane u centru svih političkih i tehničkih debata, kao i donošenja odgovornih odluka", istakao je poglavar Rimokatoličke crkve.Papa je pozvao sve vernike da se mole za grčki narod.

Evrogrupa: Nema nastavka pregovora pre referenduma u Grčkoj

BRISEL, 1. jula 2015. (Beta-AFP) - Ministri finansija evrozone isključili su danas mogućnost pregovora s Grčkom pre referenduma u toj zemlji, izjavio je danas u Briselu slovački predstavnik Evrogrupe Peter Kazimir.

"Evrogrupa je ujedinjena u stavu da sačeka rezultate referenduma za nastavak pregovora s Grčkom", rekao je Kazimir i dodao da su ministri finansija danas održali telefonski sastanak posvećen Grčkoj, kojoj je juče istekao rok da otplati 1,6 milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i kojoj preti bankrot i izlazak iz evrozone.

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je danas u proglasu koji su prenele TV-stanice da, bez obzira na ishod nedeljnog referenduma o sporazumu s poveriocima 5. jula, nije ugrožen ostanak Grčke u zoni evra i istakao da on lično garantuje za sigurnost uloga u bankama.

Grčki mediji tumače da je Ciprasov ton ukazao da on neće odustati od referenduma, iako se nagađalo da bi mogao opozvati tu odluku, a kategorično je tvrdio da "Ne" na referendumu "ne otvara pitanje izlaska iz zone evra".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja