Papa Franja: Velike sile ćutale dok su Jevreju ubijani u Aušvicu
Foto: Reuters

Osuda

Papa Franja: Velike sile ćutale dok su Jevreju ubijani u Aušvicu

Planeta -
On je naveo da su velike sile 30-ih i 40-ih godina prošlog veka "podelile Evropu kao tortu" i podsetio na veliku tragediju Jermenije

TORINO - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja, osudio je danas, kako je rekao, velike svetske sile jer nisu reagovale na izveštaje obaveštajnih službi da će doći do deportacija Jevreja, hrišćana, homoseksualaca i drugih u logore smrti u Evropi tokom Drugog svetskog rata.

Papa Franja je oštro osudio i smrt hrišćana u gulazima u Rusiji za vreme Staljinove diktature, posle rata. Poglavar Rimokatoličke crkve uputio je ove kritike tokom posete Torinu, gde se poklonio Svetom pokrovu i poručio mladima da razume da im je teško da shvate ovaj svet.

"Velike sile imaju fotografije železničkih pruga, kojima su vozovi odlazili u Aušvic gde su ubijani Jevreji, hrišćani, homoseksualci, svi. Zašto nisu bombardovali te pruge", zapitao je papa Franja. Kad je reč o gulazima u Rusiji, papa Franja je samo rekao: "Koliko je samo hrišćana patilo i ubijeno tamo".

On je naveo da su velike sile 30-ih i 40-ih godina prošlog veka "podelile Evropu kao tortu" i podsetio na "veliku tragediju Jermenije", preneo je AP. Papa je u aprilu, podseća agencija, naljutio Tursku kada je ubistva Jermena u vreme Otomanskog carstva nazvao genocidom. Kada je reč o savremenom svetu, papa Franja je upozorio mlade da se u njemu "sve radi za novac" i osudio licemerje onih koji se "zalažu za mir, a istovremeno proizvode i prodaju oružje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track