PESKOV: Naš zadatak je da sprečimo podelu Sirije
Foto: AP

Borba za oslobođenje

PESKOV: Naš zadatak je da sprečimo podelu Sirije

Planeta -

Zadatak Rusije u Siriji je da oslobodi teritoriju od terorističkih organizacija i pomogne da se spreči podela zemlje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Privremena baza nije cilj, ona služi da se postigne ono što je rekao predsednik - da se pomogne legitimnim sirijskim vlastima u borbi protiv IS i drugih terorističkih organizacija. Teritorija Sirije mora biti oslobođena", rekao je Peskov, prenosi Rojters.

On je u TV programu "Vesti subotom" rekao da se mora učiniti sve što je neophodno da se spreči podela zemlje.

Peskov upozorava da se okončanje sirijskog konflikta ne nazire u skorijoj budućnosti.

Alep, Foto: Reuters
Alep, Foto: Reuters

"Nažalost, na osnovu informacija koje dobijamo, nemamo razloga za optimizam. Očigledno je da je pred međunarodnom zajednicom dug i težak put ", rekao je Peskov.

Kako je rekao, ako bi sirijski predsednik Bašar el Asad odustao, to bi moglo da dovede do pobede terorista, novog talasa izbeglica i većeg broja terorističkih napada.Takođe, to bi onemogućilo postizanje političkog rešenja za Siriju, dodao je Peskov.

Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters

"Neke zemlje pokušavaju da se igraju sa đavolom i da se, koristeći teroriste, oslobode Asada. Neki bez razmišljanja kažu da Asad treba da ode. Ako Damask padne i teroristi dođu tamo onda neće biti političkog rešenja", zaključio je portparol Vladimira Putina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track