PIROVA POBEDA: Bandić može na slobodu ako odmah iskešira 2 miliona evra kaucije!
Foto: FoNet AP

A i da ima, odakle mu?

PIROVA POBEDA: Bandić može na slobodu ako odmah iskešira 2 miliona evra kaucije!

Planeta -
Gradonačelnik Zagreba je ponudio u zalog nekretnine vredne 22 miliona kuna, a sudija pristaje na manje (15 miliona kuna), ali u kešu i odmah

ZAGREB - Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo je kauciju za pritvorenog gradonačelnika Milanu Bandiću i ostale u aferi Agram, ali iz Remetinca će danas izaći samo oni koji celu svotu odmah uplate u gotovini, što u Bandićevom slučaju iznosi rekordnih 15 miliona kuna (oko dva miliona evra).

Osumnjičeni za korupciju koji uplate kauciju tokom dana biće dovedeni kod istražnog sudije Zdenka Posavca kako bi dokazali da su uplatili novac na račun suda, ali i obećali da će se na slobodi pridržavati mera opreza.

Problem je u tome što Bandić mora odmah da u gotovini uplati 15 miliona kuna (Foto: Printscreen YouTube)

U Bandićevom slučaju to, između ostalog, znači i da će morati da odustane od obavljanja dužnost na koju je izabran na prošlogodišnjim izborima, prenosi Hina.

Oni koji kauciju ne uplate u gotovini ili žele da umesto novca založe nekretninu, takođe će morati pred istažnog sudiju, ali će on u tom slučaju odlučivati o produženju istražnog zatvora, koji ističe danas.

Kaucija zatražena za Bandića je rekordna dosad (Foto: Printscreen YouTube)

Iako je Bandić, prema nezvaničnim informacijama, za odbranu sa slobode ponudio nekretnine vredne više od 22 miliona kuna, sudija je zaključio da je 15 miliona, ali u gotovini, dovoljna garancija da Bandić tokom istrage neće uticati na svedoke i ponoviti nedelo.

Za razliku od Bandića, za kojeg je sudija prihvatio manju kauciju od ponuđene - iako je i dalje rekordna, druga posle Sanaderove od 12,4 miliona kuna, ali za koju su njegovi prijatelji založili nekretnine - sudija je za ostale u aferi Agram povisio kauciju.

Iz Remetinca su prvi izašli šef Bandićeve kancelarije Miro Laco, suvlasnik CIOS Petar Pripuz i direktor Službe za nabavku Zagrebačkog holdinga Ivan Markus. Istragom je obuhvaćeno ukupno 16 osoba i dve firme, a Tužilaštvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svedoka tokom istrage, što može potrajati mesecima.

U svim slučajevima, gradonačelnik Zagreba se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsedničkom izbornom kampanjom gde je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene posle izbora 2010. navodno oštetio i državni budžet. Ukupnu štetu Tužilaštvo procenjuje na oko 2,6 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track