PJONGJANG NEĆE NUKLEARNI SPORAZUM: Već imamo atomsko oružje, kakvo zamrzavanje
Foto: Reuters

Ne zanima ih

PJONGJANG NEĆE NUKLEARNI SPORAZUM: Već imamo atomsko oružje, kakvo zamrzavanje

Planeta -
Nelogično je porediti iranski nuklearni sporazum sa sutuacijom u Severnoj Koreji, koja je izložena stalnim neprijateljskim vojnim provokacijama, saopštio je Pjongjang

PJONGJANG - Severna Koreja je saopštila danas da nije zainteresovana za postizanje nuklearnog sporazuma, kakav je postigao Iran, insistirajući na tome da je ona već zemlja koja poseduje nuklerano naoružanje i da nije logično da se poredi sa Iranom.

Nedelju dana, posle istorijskog sporazuma sa Iranom, da ograniči svoj nuklerani program u zamenu za skidanje sankcija, vlasti Severne Koreje su odbile svaku sugestiju da bi to mogle da slede.

"Severna Koreja uopšte nije zaintersovana da pregovara o jendostranom zamrzavanju ili demontiranju svojih nukleranih postrojenja", kazao je portparol Minsitartsva inostranih poslova, prenosi AFP.

"Nelogično je porediti iranski nuklearni sporazum sa sutuacijom u Severnoj Koreji, koja je izložena stalnim neprijateljskim vojnim provokativnim aktima i najvećom nuklearnom pretnjom SAD-a", kazao je protparol za zvaniču agenciju KCNA.

Iran i Severna Koreja su saveznici od islamske revolucije 1979. godine, kada su za obe zemlje uvedene teške ekonomske sankcije, zbog njihovih kontroverznih nukleranih programa. Sporazum postignut sa Iranom se promoviše kao mogući uzorak za eventalene pregovore sa Severnom Korejom, a državni podsekretar SAD Vendi Šerman je izrazila nadu da će Pjonjang razmisliti o nuklearnom putu koji sprovodi. Severna Koreja sprovela je tri uspešne nukelarne probe u 2006., 2009. i 2013. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track