(VIDEO) PLAKALA DOK JE SAOPŠTAVALA ODLUKU VLADE: Švedska ministarka se rastužila zbog migranata
Foto: Printscreen Youtube

Iskreno

(VIDEO) PLAKALA DOK JE SAOPŠTAVALA ODLUKU VLADE: Švedska ministarka se rastužila zbog migranata

Planeta -
Zamenica švedskog premijera Asa Romson na emotivan način je obavestila javnost o novim merama švedske vlade kojima će pokušati da smanje broj tražilaca azila u Švedskoj, piše Independent.

Ova je zemlja imala politiku otvorenih vrata prema izbeglicama, a samo je ove godine u Švedsku ušlo više od 190.000 migranata. Vlada je odlučila da zaustavi tu politiku, a Romsonova je to dosta teško podnela.

"Biću potpuno iskrena. Nedavno smo imali tešku raspravu u stranci. O percepciji stvarnosti. U poslednjih nekoliko nedelja, bila sam uverena da je ovo najbolji način da pomognemo lokalnoj Zelenoj stranci da zapravo nešto napravi", rekla je ona sa suzama u očima. Kasnije je priznala kako je to bila "grozna odluka", ali ostavku neće dati jer se time, kako kaže, ništa ne bi rešilo.

Švedski premijer Stefan Lofven u utorak je izjavio da će Švedska minimalizovati broj izbeglica koje će primati u skladu sa propisima Evropske unije. Mnogima će se odobravati tek privremene dozvole boravka, a ograničiće se i pravo tražilaca azila na spajanje sa porodicama, dok se uvode i provere identiteta izbeglica.

"Boli me što Švedska više ne može da prima izbeglice kao do sada, ali ne možemo učiniti ništa više", rekao je švedski premijer.

(index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja