PLAVO SIBIRSKO OKO: Najstarijem jezeru na svetu preti katastrofa

Priroda

PLAVO SIBIRSKO OKO: Najstarijem jezeru na svetu preti katastrofa

Planeta -
Na hiljade hektara šume već je izgorelo na obali Bajkala, a požari su tako veliki, da su ruski političari zabrinuti za opstanak ovog prirodnog dragulja koji je pod zaštitom UNESKO-a

Bajkalsko jezero, najstarije i najdublje jezero na svetu, moglo bi da pretrpi veliku štetu od požara koji besne duž njegovih obala. U ovom delu sveta zabeleženo je više od 30 požara, a ako vatrogasci ne uspeju da ih obuzdaju, mogla bi da nastane prava ekološka katastrofa.

Na hiljade hektara šume već je izgorelo na obali jezera, a požari su tako veliki, da su ruski političari zabrinuti za opstanak ovog prirodnog dragulja koji je pod zaštitom UNESKO-a.

"Šumski požari više ugrožavaju Bajkalsko jezero od bahatih turista i džinovskih vodenih biljaka - kaže Mihail Slipenčuk, zamenik šefa ekološkog komiteta pri ruskom parlamentu.

Vatrom je trenutno zahvaćena površina od čak 77.000 hektara oko jezera. Više od 300 rečica i potoka se uliva u Bajkalsko jezero, a požari ubijaju ove "vodene arterije" i snižavaju nivo vode u samom jezeru, objašnjavaju stučnjaci. Situaciju dodatno pogoršava izuzetno toplo leto i mala količina padavina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track