PO PRVI PUT: Većina Nemaca za izlazak Grčke iz evrozone
Foto: Reuters

Ne žele Grke

PO PRVI PUT: Većina Nemaca za izlazak Grčke iz evrozone

Planeta -
Prvi put se većina Nemaca, njih 51 odsto, izjasnila da podržava izlazak Grčke iz evrozone, pokazuje anketa nemačke javne televizije ZDF

Oko 70 dsto ispitanika protiv je toga da Evropska unija pravi nove ustupke Grčkoj, pokazuje anketa koja se sprovodi dvaput mesečno i smatra jednom od najozbiljnijih u Nemačkoj.

Samo 41 odsto ispitanika želi da Grčka ostane u evrozoni, dok je na početku godine za ostanak Grčke bilo 55 odsto anketiranih, pre nego što je vlada radikalne levice Aleksisa Ciprasa počela mukotrpne pregovore sa svojim kreditorima - Međunarodnim monetarnim fondom, Evropskom centralnom bankom i EU.

Pregovori se vode oko strukturnih reformi koje Atina treba da sprovede u zamenu za isplatu preko sedam milijardi evra pomoći zamrznutih u avgustu 2014. godine.

Kancelarka Angela Merkel, iako ima čvrst stav prema Grčkoj, stalno ponavlja da se protivi mogućem izlasku Grčke iz 19-očlane evrozone. Nemci joj izgleda ne zameraju zbog takvog stava, jer je podrška njenoj konzervativnoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) porasla za još jedan procentni poen na 41 odsto.

Nemci se sve manje plaše posledica mogućeg izlaska Grčke iz evrozone, tako njih 65 odsto smatra da će to izazvati ili malu ili nikakvu štetu. Nemačka štampa posebno je negativna prema grčkim vođama, koje optužuje da sabotiraju pregovore sa svojim evropskim partnerima time što odbijaju da uvedu reformu penzija i tržišta rada.

Anketa Politbarometra sprovedena je telefonom između 9. i 11. juna na reprezentantivnom uzorku od 1.230 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track