POČELA ZABAVA: Svečano otvoren 181.Oktoberfest!
Foto: AP

Festival Piva

POČELA ZABAVA: Svečano otvoren 181.Oktoberfest!

Planeta -
Čast da otvori prvo bure piva, a time i označi početak ovog najvećeg narodnog festivala na svetu pripada već decenijama gradonačelniku Minhena Diteru Rajteru, koji je danas, sa četiri udarca, otvorio prvo bure piva i time proglasio otvorenim ovogodišnji Oktoberfest
1 / 13 Foto: AP

BERLIN - U Minhenu je danas, otvaranjem prvog bureta piva, uz muziku i okićene povorke ljubitelja narodne zabave koje su defilovale ulicama bavarske prestonice, označen početak tradicionalnog, 181. Oktoberfesta na kome se očekuju milioni posetilaca.

Čast da otvori prvo bure piva, a time i označi početak ovog najvećeg narodnog festivala na svetu pripada već decenijama gradonačelniku Minhena Diteru Rajteru, koji je danas, sa četiri udarca, otvorio prvo bure piva i time proglasio otvorenim ovogodišnji Oktoberfest.

I ove godine će vešte bavaske konobarice, noseći i po desetak krigli u rukama oduševljavati goste iz Evrope, Amerike, Australije....., a organizatori očekuju da će se za vreme dana zabave popiti više od šest miliona litara piva."Oktoberfest", zaštitni znak Bavarske, održava se skoro dva veka, a sve je počelo velikom konjičkom trkom na svadbi prestolonaslednika Ludviga Bavarskog i princeze Tereze Saksonske, 1810. godine....i zato se poljana, gde se održava festival naziva "Terezine llivade".

U početku je bilo planirano da zabava u znak sećanja na svadbu Ludviga Bavarskog traje nekoliko dana, a zatim se to produžilo na dve nedelje.

Počinje se uvek krajem septembra, a organizatori imaju isplanirano vreme održavanja "Oktoberfesta" za narednih desetak godina.

Kao i ranije-muzika i alkohol- deo su ove zabave, a kada je reč o pivu i Bavarcima, dosadašnje iskustvo pokazuje da se, uglavnom, popije onoliko miliona litara piva, koliko ima i posetilaca, doduše, ima puno onih gostiju koji ne piju pivo, ali da, zatim, drugi gosti "izglancaju" bilans popijenih krigli.

A, na vašaru će i ove godine biti svega - i pečenih volova, i belih kobasica, i kolenica, i liciderskih srca i mirisnih slatkiša i drugih bavarskih specijaliteta....., kažu organizatori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track