PODIGNUTE OPTUŽNICE: SAD optužile trojicu Rusa za špijunažu
Foto: Printscreen Yt

Zvanično

PODIGNUTE OPTUŽNICE: SAD optužile trojicu Rusa za špijunažu

Planeta -
Portparol ruske misije u UN Aleksej Zajcev rekao je da oni nemaju "nikakav komentar sada"

NJUJORK - Federalni sud u Njujorku podigao je optužnice protiv trojice Rusa zbog špijunaže, saopštili su danas američki zvaničnici.

Trojica optuženih terete se da su razgovarali u šiframa, prenosili poruke skrivene u torbama i časopisima i pokušavali da regrutuju ljude sa njujorškog univerziteta, saopštili su američki ministar pravosuđa Erik Holder, američki tužilac Prit Barara i zvaničnici FBI, prenela je agencija AP.

Portparol ruske misije u UN Aleksej Zajcev rekao je da oni nemaju "nikakav komentar sada".

Taj slučaj pokazuje "našu čvrstu opredeljenost da se borimo protiv pokušaja tajnih agenata da nezakonito prikupljaju obaveštajne podatke i regrutuju špijune u SAD", istakao je u saopštenju Holder.

Ruski zvaničnici su optuženima tražili da prikupljaju osetljive ekonomske obaveštajne podatke o eventualnim američkim sankcijama protiv ruskih banaka i naporima u SAD da se razviju alternativni izvori energije, navedeno je u optužnici. Optuženi Jevgenij Burjakov bio je zaposlen u filijali ruske banke na Menhetnu, a preostala dvojica, Igor Sporjušev i Viktor Podobnji su bili na nižim diplomatskim pozicijama.

Zbog njihovog diplomatskog statusa, oni su se, kako se veruje, vratili u Rusiju i izbećiće sudski proces.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track