VETAR U LEĐA CIPRASU: Izveštaj MMF-a potvrđuje stavove grčke vlade
Foto: Rojters

Potreban otpis dugova

VETAR U LEĐA CIPRASU: Izveštaj MMF-a potvrđuje stavove grčke vlade

Planeta -
Grčki premijer Aleksis Cipras danas je u televizijskom obraćanju naciji dva dana uoči referenduma o ponudi kreditora, pozvao građane da odbace poziv poverilaca za uvođenje oštrijih mera štednji

ATINA - Cipras je rekao da referendum u nedelju nije izjašanjavanje o ostanku zemlje u evrozoni kako to tvrdi većina evropskih zvaničnika. On je rekao da i izveštaj Međunarndog monetarnog fonda (MMF) u kojem se navodi da je Atini potreban otpis dugova, "potpuno opravdava" poziciju njegove vlade da je grčki dug neodrživ.

Cipras je zatražio da bude otpisano 30 odsto grčkog duga, kao i grejs period od 20 godina kako bi se obezbedila "održivost" duga. Cipras je rekao da je besmisleno nametati oštre rezove u platama i penzijama kako bi se nastavila otplata neodrživog duga.

Grčki premijer je ocenio da je novi izveštaj MMF-a posvećen grčkom dugu trebalo da bude predstavljen Grčkoj mnogo ranije, tokom pet meseci pregovora o paketu finansijske pomoći toj zemlji. MMf je juče saopštio je da će Grčkoj biti potreban otpis duga i 50 milijardi evra nove finansijske pomoći od oktobra ove godine do 2018.

Ta institucija je prošle godine predvidela da će grčki dug pasti sa 175 odsti BDP-a u 2013, na 128 odsto u 2020, a sada procenjuje da će u 2020. dug Grčke biti na 150 odsto BDP-a. MMF navodi da kreditori moraju ponuditi Grčkoj smanjene kamatne stope i duže periode otplate.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da bi se "osetno urušili" položaj i izgledi Grčke za izlazak iz teške finansijske i socijalne krize, ako bi na referendumu građani rekli "ne" programu koji nude poverioci grčkog duga. Nemački ministar finansija Volfgang Šojble upozorio je danas u Berlinu da bi svaki novi pregovori s Grčkom "potrajali", čak i ako se u nedelju Grci na referendumu opredele za kreditorsku ponudu.

"Program finansijske pomoći Grčkoj je istekao. Posle referenduma, Grčka može ponovo da zatraži nove pregovore ali bi se oni vodili na potpuno novoj osnovi i u drugom kontekstu", rekao je Šojble u intervjuu za nemački list Bild i dodao da bi zbog toga "novi pregovori potrajali".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track