Pogledajte hindu hramove seksa pod zaštitom Uneska
Foto: AP

Istorija kulture

Pogledajte hindu hramove seksa pod zaštitom Uneska

Planeta -
Iako je Indija danas konzervativna, ne treba zaboraviti da je Kamasutra pisana između četvrtog i drugog veka pre nove ere, a seks bio čak i deo formalnog obrazovanja

Indija je nekad bila centar seksualne revolucije u svetu! Ovo se najjasnije vidi na njihovim hramovima, ali i u njihovoj literaturi, navodi Newsweek. Kamasutra je pisana između četvrtog i drugog veka pre nove ere, a seks kao pojava je bio čak i deo formalnog obrazovanja. Seksualne norme su bile toliko liberalne da su bile stotinama godina ispred drugih zemalja i kultura. A danas? Za Indiju se može reći da je zemlja konzervativizma.

O liberalnom poimanju seksa u istoriji svedoče samo još hramovi stari preko 1000 godina koji se prostiru širom zemlje i čiji motivi ističu zadovoljstvo i seksualnu energiju. Verovatno najbolji primer za to je Hram Sunca u Konarku u istočnom delu Indije, gde se mogu videti u kamenu isklesane skulpture sa erotskim motivima. Golotinja i erotske scene prisutne su i u budističkim isklesanim pećinama u hramovima Maharaštra, Adžanta i Elora.

Ipak najjasniji i najbolje očuvani grafički prikazi i seksa na hramovima su u gradiću Kajurao (ili Khajuraho) u centralnom delu Indije. Ovi hramovi su proglašeni svetskom kulturnom baštinom od strane UNESCO-a. Nekada je postojalo 85 ovih hramova, koji su sagrađeni u vreme dinastije Čandela (između 950. i 1050. godine), ali su preostale samo 22 građevine.Na zidinama ovih hramova mogu se videti kameni prikazi bogova i boginja, ratnika i muzičara, životinja i ptica, kao i na svakom drugom hramu u Indiji. Međutim, kada se malo bliže pogleda, mnoge od ovih skultura odišu erotskim prizorima i uključuju muškarce, žene i životinje.

Gotovo nemoguće seksualne poze, isprepletana tela odmah pored skulptura božanstava koja se blaženo smeju. Postoji nekoliko teorija o nastanku ovakvih erotskih motiva. Jedna od njih govori o tome da su kraljevi Čandela dinastije bili poklonici tantričkih principa, koji diktiraju balans između muških i ženskih sila, i da su svoju veru promovisali u hramovima koje su gradili.

Druge teorije imaju veze sa ulogom hramova u to doba: Oni su bili mesta učenja i obožavanja – posebno finije umetnosti, uključujući i vođenje ljubavi. Neki veruju da su ovakvi slobodni prikazi seksualnih akata dobro znamenje, jer predstavljaju novi početak i čin začinjanja novog života, piše Newsweek.(Newsweek.rs / BBC.co.uk)PROČITAJTE JOŠ NA PORTALU NEWSWEEKPogledajte kako krompir može da vam posluži umesto baterije (VIDEO)Kome treba frizer: Kineski pronalazač izumeo robota koji vam pere kosu (VIDEO)Mrlja u biografiji Stiva Džobsa: Ovu ženu je osnivač Epla dugo skrivao od javnosti (FOTO)Uslov osnovna škola: Nemačka kompanija nudi posao sa platom od 1700 evraIstraživanje: Ako pijete gorku kafu skloni ste psihopatiji i sadizmu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja