POHAPŠENO 90 IZGREDNIKA: U festivalu za decu oni vide rasizam!
Foto: AP

Politiki prekorektni

POHAPŠENO 90 IZGREDNIKA: U festivalu za decu oni vide rasizam!

Planeta -
U zemlji koja je ozakonila eutanaziju, gej brakove, bordele i neke droge, njima smeta to što je lik iz mašte stereotip crnca, pa su napali

GAUDA - Holandska policija uhapsila je danas 90 ljudi koji su se sukobili zbog kontroverznog godišnjeg festivala za decu "Crni Pit" (Black Pete) u centralnom holandskom gradu Gauda.

Sukob je izbio između pristalica i protivnika festivala na samom njegovom početku, rekao je portparol policije koji je naveo da su među uhapšenima i jedni i drugi, prenela je agencija AFP.

Taj festival doveo je do žestoke debate na temu rasizma i podelio je Holanđane. Glavni likovi festivala su Sveti Nikola i njegov pomoćnik Crni Pit, obučen u kostim srednjovekovnog paža, lica obojenog u crno, sa nakarminisanim crvenim usnama i afro perikom. Mnogi smatraju da je Pit rasistički stereotip koji datira iz kolonijalnog doba.

Premijer Holandije Mark Rute rekao je da je hapšenje "duboko, duboko žalosno" i da svi mogu da pričaju o boji Crnog Pita ali "ne mogu da tek tako da ometaju dečju zabavu".

Sveti Nikola i Crni Pit, glavni likovi festivala za decu u Gaudi (Foto: AP)
Sveti Nikola i Crni Pit, glavni likovi festivala za decu u Gaudi (Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track