POKAJALI SE: Organizacija "Spasimo decu" se izvinjava zato što je nagradu dala Toniju Bleru
Foto: AP

Bivši britanski premijer u središtu skandala

POKAJALI SE: Organizacija "Spasimo decu" se izvinjava zato što je nagradu dala Toniju Bleru

Planeta -
Međunarodna humanitarna organizacija "Save the Children" na udaru svetske javnosti, koja je bila ogorčena njihovim izborom laureata

Međunarodna humanitarna organizacija "Save the Children" (Spasimo decu) izvinila se onima koji su bili uznemireni zbog toga što je prošle godine dala nagradu bivšem premijeru Velike Britanije Toniju Bleru.

Predsednik te dobrotvorne organizacije Džastin Forsajt priznao je da im je dodeljivanje nagrade Bleru nanelo štetu.Priznanje koje je dobio bivši britanski premijer u novembru prošle godine istog trenutka je izazvalo kritike kako u samoj organiziciji, tako i u svetskoj javnosti.

U internom pismu, koje je potpisalo više nego 500 zaposlenih, stajalo je da nagrada nije samo za moralnu osudu, nego i urušava kredibilitet organizacije, zbog čega je traženo da se nagrada povuče.

Takođe, pokrenuta je i peticija na internetu, koju je potpisalo oko 125.000 ljudi, u kojo je traženo da nagrada Bleru bude opozvana zbog njegov uloge u iračkom ratu 2003, kao i njegovim poslovnim vezama sa autokratskim vladarima na Bliskom Istoku.

Forsajt, koji je bivši Blerov saradnik, rekao je za radio BBC da organizacija "Save the Children" prepoznaje gnev koji je izazavalo uručivanje nagrade Blera.- Znam da su mnoge koji nas podržavaju veoma uznemireni, zbog čega mi je veoma žao - rekao je Forsajt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja