POLA GODINE ISPOD RADARA: Evo šta znamo o ruskoj supertajnoj ŠPIJUNSKOJ PODMORNICI Podmoskovlje!
Foto: Reuters

FANTOM DUBINA

POLA GODINE ISPOD RADARA: Evo šta znamo o ruskoj supertajnoj ŠPIJUNSKOJ PODMORNICI Podmoskovlje!

Planeta -

Ruska podmornica "Podmoskovlje", opremljena balističkim raketama, isplovila je iz svog pristaništa u luci Severodvinsk u oktobru 2016. prvi put nakon 16 godina

Podmornica BS-64 "Podmoskovlje" je u službu uvedena 1986. godine, kao Projekat 667BDRM Delfin klase (Delta IV, po NATO klasifikaciji) pod oznakom K-64. Reč je o posebnom plovilu koje je tokom skoro dve decenije bilo podvrgnuto pozamašnim modifikacijama i osposobljeno za obavljanje specijalnih misija. Sadržaj tih zadataka do danas ostaje zavijem velom tajne. Podmornica je poslednji put uslikana kako napušta brodogradilište 22. oktobra prošle godine. Za sada je poznato da je proces modernizacije i modifikacije opreme "Podmoskovlja" započet 1999. godine pod projetkom broj 09787 ruskog Ministarstva odbrane. Do 2002. godine, s plovila su uklonjeni lansirni raketni silosi, a na njihovo mesto postavljena je oprema s posebnom namenom kakva je ranije korišćena na "Orenburgu". I spolja podmornica izgleda drugačije od parnjaka iz svoje klase, uz vidno produžen trup.

"Podmoskovlje" ima mogućnost lansiranja i prihvatanja bespilotnih podvodnih aparata koji se kače za gornji deo trupa na kome su ranije bili smešteni silosi. Jedna takva bespilotna podmornica je Kavesin 1R, razvijen na ruskom Institutu za pomorsku tehnologiju. Donja granica mogućeg zarona ovog aparata, opremljenog brojnim visokofrekventnim i niskofrekventnim sonarima, je preko 6000 metara.Na "Podmoskovlju" se nalazi i AS-12 Lošarik, mini-podmornica na nuklearni pogon za koju se veruje da između ostalog ima i sposobnost prisluškivanja podvodnih telekomunikacionih kablova. Mini-podmornice na nukelarni pogon označene kao Projekat 1851 Platus i Projekat 1910 Kašalot takođe će se naći u opticaju. I njima se pripisuje kako naučna, tako i vojna uloga. Međutim, imajući u vidu tajnost čitavog projekta, ne možemo se nadati iscrpnijim podacima u skorijoj budućnosti. Biće potrebno izvesno vreme da "Podmoskovlje" završi svoje probne zadatke, ali svi postojeći pokazatelji svedoče da se radi o bitnom dodatku arsenalu Kremlja. Očekuje se da modernizovana podmornica postane deo 29. podmorničke brigade ruske Severne flote.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:ISPOVESTI MAJKI MAFIJAŠA O Branislavu Matiću Belom: Otac je namestio da ga uhapse, nikada mu to nisam rekla!

UZROK ILI POSLEDICA: Ekonomisti otkrili neverovatnu vezu video igrica i nezaposlenosti!

EKSPERTI UPOZORAVAJU: Rusija testira "nezaustavljivu" hipersoničnu raketu, PVO Zapada postaje zastareo! (FOTO)

NEMCI OBNOVILI SFRJ: Evo kako bi danas izgledala reprezentacija Jugoslavije!150 GODINA OD PRODAJE ALJASKE: Ovo su dve verzije priče o dogovoru koji je promenio istoriju! (FOTO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 6.epizoda: Ovo je novi jastreb u srpskom jatu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track