POLJACI KAO AMERIKANCI: I Varšava šalje 100 instruktora da obučavaju ukrajinsku vojsku
Foto: Reuters

Pod okriljem NATO

POLJACI KAO AMERIKANCI: I Varšava šalje 100 instruktora da obučavaju ukrajinsku vojsku

Planeta -
Želimo da u dva centra, blizu Kijeva i blizu Lavova naši instruktori školuju ukrajinske podoficire, kaže pojski ministar odbrane

VARŠAVA - Poljski vicepremijer i ministar odbrane Tomaš Šemonjak saopštio je da će odluka o slanju poljskih vojnih instruktora u Ukrajinu pasti sredinom marta, a da Poljska vojska sprema oko 100 vojnika koji bi obučavali ukrajinske podoficire u centrima u Lavovu i Kijevu.

"Ukrajina je mudro postupila kada je zatražila od NATO da pomogne školovanje njenih podoficira. Mesecima pomažemo Ukrajini preko programa NATO za ukrajinske vojne škole. To je akcija u okviru NATO. Želimo da u dva centra, blizu Kijeva i blizu Lavova naši instruktori školuju ukrajinske podoficire", kazao je sinoć Šemonjak poljskoj privatnoj televziji TVN24.

Šemonjak je, kao i predsednik zemlje Bronjislav Komorovski, oštro je odbio glasove iz opozicije da će Rusija napasti Poljsku, što je u sredu ponovio nekadašnji zamenik ministra odbrane Romuald Šeremetjev.

"Te reči su veliko preterivanje. Čudim se da tako iskusan političar upada u histeriju. Takvi glasovi nisu od koristi. Treba razgovarati o pretnjama, ali takva licitacija ne pristaje ekspertima", kazao je Šemonjak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track