POLJSKI POLITIČAR BRUTALNO ISKREN O MIGRANTIMA: Nećemo da ih primimo, pa da ih posle bijemo
Foto: FonetAP

Nismo nacisti

POLJSKI POLITIČAR BRUTALNO ISKREN O MIGRANTIMA: Nećemo da ih primimo, pa da ih posle bijemo

Planeta -

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski upozorio je da Poljska ne može da prima izbeglice iz tuđih kultura, jer bi protiv njihove agresivnosti morala da primeni represiju na šta bi usledile otpužbe da su Poljaci kao nacisti.

"Morali bi mi da potpuno promenimo našu kulturu, radikalno smanjimo nivo bezbednosti u našoj zemlji. Prihvatanje veće grupe izbeglica iz nama stranih kultura dovelo bi do društvene katastrofe", kazao je Kačinjski za provladin desničarski list Gazeta polska cođenje.Kačinjski je kao primer naveo Finsku koja je primila zvanično 100 izbeglica a navodno realno 18.000, i proračunao da bi to za Poljsku značilo da ako primi 7.000 izbeglica iz nacionalne kvote u mehanizmu relokacije u Evropskoj uniji, na kraju bi joj stiglo čak 1,2 miliona imigranata.

"Ukoliko bi hteli da zaustavimo taj talas agresije imigranata, makar u odnosu prema ženama, potrebna bi bila izvesna represija. Kada bi primenili represiju, odmah bi se pokazalo da smo za druge nacisti. To je začarani krug. Mi jednostavno ne možemo u to da ulazimo", rekao je Kačinjski.Evropska komisija prošle sedmice zapretila je Madjarskoj, Poljskoj i Austriji da će ih kazniti za kršenje zakona EU ukoliko do juna ne udju u program relokacije izbeglica iz zemalja EU koje su pod najvećim pritiskom migracionog talasa.

"Mi moramo da branimo svoj stav pred Sudom pravde EU i političkim metodama", odgovorio je na to Kačinjski u intervjuu koji danas objavljuje Gazeta polska codjenje. ;Pritisak EK odbili su prošle sedmice i predsednik Poljske Andžej Duda i premijerka Beata Šidlo, koja je izjavila da EU nema načina da kazni Poljsku, dok je zamenik ministra inostranih poslova zadužen za evropska pitanja Konrad Šimanjski zapretio da će Poljska raspisati referendum."Vlada trenutno ne radi na referendumu o izbeglicama. Ali imamo u vidu pritisak društva koji može da jača ako Poljaci budu imali utisak da nas EU gura u ćošak u pitanju prinudnog prihvatanja izbeglica", kazao je Šimanjski u intervjuu za današnju Žečpospolitu.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track