POROŠENKO: Prekid vatre se održava, ali pregovori su odloženi
Foto: Reuters

Zasad mirno

POROŠENKO: Prekid vatre se održava, ali pregovori su odloženi

Planeta -
Mi smo danas pre sat i po proglasili novi prekid vatre. Nemamo nijedan ispaljeni metak i nijednog poginulog vojnika, kaže predsednik Ukrajine

KIJEV - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko izjavio je da se prekid vatre duž linije fronta na istoku Ukrajine održava, dok su planirani pregovori između Kijeva i proruskih snaga odloženi.

"Mi smo danas pre sat i po proglasili novi prekid vatre. Nemamo nijedan ispaljeni metak i nijednog poginulog vojnika", rekao je Porošenko, prenosi AFP. On je kazao da je njegova zemlja spremna da "zaustavi prolivanje krvi", ali ne po cenu "odricanja od slobode, demokratije, suvereniteta i nezavisnosti". Porošenko je dodao da sukob nije samo rat za Ukrajinu, već i "rat za slobodu, demokratiju, Evropu".

Vlada u Kijevu je nazvala prekid vatre koji je danas stupio na snagu "danom tišine".

U međuvremenu je ukrajinsko ministarstvo spoljnjih poslova saopštilo da su pregovori sa proruskim snagama i izaslanicima Rusije i EU u Minsku odloženi i da verovatno neće biti održani pre petka, navodi AFP.

"Danas se neće ništa dogoditi. Konsultacije se nastavljaju", izjavio je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnjih poslova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track