POSETA BOLIVIJI: Papa Franja će tražiti da žvaće koku!
Foto: Reuters

Poglavar Rimokatoličke crkve u Južnoj Americi

POSETA BOLIVIJI: Papa Franja će tražiti da žvaće koku!

Planeta -
Papa u nedelju započinje južnoameričku turneju koja će ga odvesti u Ekvador, Boliviju i Paragvaj

VATIKAN - Vatikan nije isključio mogućnost da će poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja žvakati lišće koke, ili piti čaj od te biljke, kako bi se uhvatio u koštac sa visinskom bolešću kada sledeće sedmice bude posetio Boliviju.

Papa u nedelju započinje južnoameričku turneju koja će ga odvesti u Ekvador, Boliviju i Paragvaj.

On u sredu treba da sleti na aerodrom u glavnom gradu Bolivije La Pazu koji se nalazi na 4.000 metara nadmorske visine.

Ministar kulture Bolivije Marko Mačikao izjavio je za lokalne medije da je papa Franja zatražio da žvaće nekoliko listova koke po dolasku.

Koka je u Boliviji legalna i smatra se blagim stimulantom sličnom kafi, ali je u većini država zabranjena jer je sirovina za proizvodnju kokaina.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je novinarima da ne zna šta će papa raditi i da nema potvrdu da će žvakati lišće koke.

Portparol je, međutim, dodao da je papa veliki ljubitelj mate, tipičnog čaja koji Argentinci pijuckaju ceo dan, a da i od lišća koke može da se napravi čaj.

"Papa će učiniti ono što misli da je ispravno. Pretpostavljam da postoje narodni recepti kao odgovor na visinsku bolest, a neki piju čaj ili žvaću lišće. Šta će papa uraditi? Pa, videćemo ", rekao je Lombardi.

Papa Franja, prvi latinoamerički papa, poznat je po simpatijama koje gaji za autohtone kulture regiona i često je u Argentini kao sveštenik dolazio u kontakt sa imigrantima iz Paragvaja i Bolivije od kojih mnogi žive u siromašnim pregrađima Buenos Ajresa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track