POSLANIK RUSKE DUME: Ako SAD šalju oružje u Ukrajinu, onda Rusija da pošalje svoje trupe!
Foto: Reuters

Oštre reakcije iz Moskve

POSLANIK RUSKE DUME: Ako SAD šalju oružje u Ukrajinu, onda Rusija da pošalje svoje trupe!

Planeta -
Odluka američkog Senata je izuzetno opasna. Ukoliko je podrži i predstavnički dom i potpiše je njihov predsednik, Rusija mora da odgovori adekvatnim merama pre nego što pretnja postane suviše velika, ističe juče Jemeljanov

MOSKVA - Poslanik ruske Dume Mihail Jemeljanov izjavio je da bi, ukoliko SAD počnu da šalju oružje Ukrajini, Rusija tamo trebalo da šalje svoje trupe."Odluka američkog Senata je izuzetno opasna. Ukoliko je podrži i predstavnički dom i potpiše je njihov predsednik, Rusija mora da odgovori adekvatnim merama pre nego što pretnja postane suviše velika", ističe juče Jemeljanov iz levo orijentisane stranke Pravedna Rusija, prenosi Raša tudej.Jemeljanov se zapitao da li treba omogućiti ruskom predsedniku Putinu da "preventivno" pošalje vojne snage na ukrajinsku teritoriju. "Ne bi trebalo da čekamo da se Ukrajina naoruža i postane zaista opasna", ističe Jemeljanov.Po njemu, odluka američkog Senata otkriva kako Vašington nije zainteresovan za deeskalaciju ukrajinskog konflikta."Kroz nekoliko godina Ukrajina će se pretvoriti u siromašnu i gladnu zemlju sa antiruskom vladom koja će učiti svoje stanovništvo da mrzi Rusiju. Oni će biti naoružani do zuba, a nevoljnost Ukrajine i SAD da priznaju Rusiju u njenim sadašnjim granicama će uvek izazivati konflikte", smatra Jemeljanov.Sa usvajanjem tzv. "Akta o podršci ukrajinskoj slobodi" u američkom Senatu, kojim se predviđa da SAD naoružaju Ukrajinu ubojitim i neubojitim naoružanjem u vrednosti od 350 miliona dolara se, inače, ne slaže predsednik Barak Obama. On napominje da je takav korak kontraproduktivan i da bi doveo do razdora sa evropskim saveznicima Vašingtona.

Podsetimo, američki kongres usvojio je nacrt zakona po kojem lider SAD Barak Obama ima ovlašćenja da u Ukrajinu pošalje antitenkovsko i antioklopno naoružanje, kao i municiju za vojnike Kijeva koji se na istoku zemlje sukobljavaju s proruskim separatistima.Pored toga, u medijima su se pojavili navodi da Vašington razmatra i mogućnost vraćanja nuklearnih raketa u Evropu zbog toga što Rusija navodno testiranjem interkontinentalnih balističkih projektila krši sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa na području Starog kontinenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja