POSLE 13 GODINA: Erdogan izgubio apsolutnu vlast
Foto: Reuters

Parlamentarni izbori u Turskoj

POSLE 13 GODINA: Erdogan izgubio apsolutnu vlast

Planeta -
Partija pravde i razvoja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana više nema apsolutnu većinu, već će morati u koaliciju ako želi da bude deo vladajuće garniture
1 / 2 Foto: Reuters

ANKARA - Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana osvojila je na jučerašnjim parlamentarnim izborima najviše glasova, ali je prvi put za 13 godina izgubila apsolutnu većinu u parlamentu i moraće da formira koaliciju.

Prema rezultatima sa 98 odsto obrađenih listića, AKP je osvojio 41 odsto glasova, dok su se iza našle Republikanska narodna partija (CP) sa 25 odsto, Partija nacionalnog pokreta (MHP) sa 16,5 odsto podrške i prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) sa 12,5 odsto glasova. Očekuje se da će AKP u parlamentu, koji ima 550 mesta, imati 259 poslanika, CP 131, MHP 82 i HDP 78. Podsetimo, AKP se sada prvi put suočava sa situacijom da nema većinu da sam formira vladu od dolaska na vlast 2002.Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je sinoć da je AKP jasan pobednik i poručio da niko ne bi trebalo da pokušava da „gradi pobedu na izborima koje su izgubili“. AP je preneo da je Davutoglu proglasio pobedu na izborima, ali nije priznao da je partija izgubila parlamentarnu većinu.

Nada se pobedi i promeni ustava... Redžep Tajip Erdogan
Nada se pobedi i promeni ustava... Redžep Tajip Erdogan

Zvaničnici najveće opozicione stranke CP izjavili su sinoć da rezultati izbora pokazuju da su glasači odbacili Erdoganovu želju za širim ovlašćenjima, odnosno da on nema dvotrećinsku većinu za promenu ustava, i da su jasno rekli „ne“ predsedničkom sistemu. S druge strane, neimenovani istaknuti zvaničnik AKP izjavio je Rojtersu da „očekuju manjinsku vladu i prevremene izbore“.Inače, nekoliko desetina ljudi povređeno je na biralištima, a bilo je tu kamenja, palica, noževa i puški, a policija je izvela oklopna vozila na ulice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track